Пътят към Киев: Русия готви мощен решаващ удар! Ето как ще превърне украинската отбрана в „лунен пейзаж“

Свят

В сухопътните войски започна бързо формиране на мощни артилерийски бригади. Наскоро източници в Министерството на отбраната съобщиха, че формирането на първата от тях – 17-а артилерийска бригада в състава на 3-ти Запорожки армейски корпус – е вече завършено.

На бързи обороти такива артилерийски бригади вече се формират във всички армейски корпуси и армии, участващи в специалната операция. Съобщава се, че те ще бъдат въоръжени с огромните 203 mm оръдия, както и невероятно мощните 240 mm миномети „Tюльпан“.

Артилерията – „богът на войната“

Старата версия на оръдията 2S7 се нарича „Пион“ /Божур/, модернизираната версия е известна като „Maлка“. Всъщност това е единственото оръжие на руската армия, способно да изпълнява в максимална степен задачите за контрабатарейна война.

Способността да изстрелват снаряди на повече от 47 км позволява на тези оръдия да се бият с оръдията на НАТО от безопасни разстояния.

Концентрирането на мощната широкообхватна далекобойна артилерия в отделни бригади и увеличаването на общия брой на далекобойните оръдия и реактивни системи за залпов огън ще направи фронтовата ситуация нетърпима за украинските части. Освен това врагът изпитва недостиг на 155-милиметрови противопехотни мини и снаряди, което играе в полза на концентрираните руски артилерийски и ракетни удари, които скоро ще превърнат украинската отбрана в „лунен пейзаж“.

Накратко, Русия се заема много сериозно с развитието на артилерията и ракетните войски, тъй като и в тази, и в следващата война това е решаващото средство за разбиване на огневите точки и изтласкване или пълно унищожаване на противника.

Второто средство, с което ще разполагат новите артилерийските бригади, са страховитите 240-мм миномети „Тюлпан“ /„Лале“/. Системата е разработена през 60-те години на миналия век и пусната в експлоатация през 1972 г. Максималният обсег е 29 км, но красотата на това „малко цвете“ е огромната мощност на боеприпасите.

Най-популярния боеприпас, 53-F-864, може да лети на 19 км; в същото време тежи 130 кг и носи 32 кг експлозиви до позициите на противника. Падайки по стръмна траектория, такава мина пробива бетонните подове на многоетажни сгради и всякакви други бетонни укрепления, унищожавайки без проблеми бункери и землянки с дървени покрития.

„Тюльпан” е в състояние да разрушава сгради със стоманобетонни покрития с дебелина до три метра. Това нещо дори може да бъде полезно при разбиването на линията Манерхайм или германския Атлантически вал. Но след Втората световна война никой не строи такива укрепления, поне в полевата отбранителна зона.

Така че можем само да пожелаем успех на украинските войници, които получиха задачата да изградят укрепителна линия с помощта на лопати и т.нар. „мамица“: „Копайте, момчета, копайте, поне ще се стоплите. ” Въобще с такива оръжия пътят към Киев ни е открит. И ще бъде открит и застлан с „Тюльпани” и „Пиони”.

Портретът на бригадата

Няма конкретни подробности за структурата на формираните артилерийски бригади, но могат да се направят някои изводи. В структурата на Сухопътните войски на Русия преди започването на Специалната военна операция, имаше едно такова подразделение: 45-а Свирска бригада, носител на ордена „Богдан Хмелницки“ артилерийска бригада с голяма мощност. Тя съдържа:

  • два оръдейни самоходни артилерийски дивизиона;
  • два самоходни минохвъргачни батальона;
  • разузнавателен артилерийски дивизион;
  • спомагателни звена за поддръжка и управление.

Съставът на бригадата я прави универсално средство за разбиване на отбраната на противника: далекобойни оръдия могат да водят контрабатарейна битка, а минохвъргачките могат да разрушават полевите укрепления.

На този въпрос обърна внимание военният експерт, главен редактор на списание „Арсенал на Отечеството“ Виктор Мураховски . Той също така отбеляза, че за ефективното използване на тази артилерия е важно да се постигне добро разузнаване и целеуказване на нашите оръдия.

Всъщност това е модернизацията на нашите въоръжени сили в съответствие с изискванията на времето. Необходими са артилерийски и ракетни бригади със специална мощ, за да може да се съсредоточи мощен огневи юмрук върху главното направление на атаката или върху зоната за отбрана. Всъщност те затова са създадени в Съветския съюз.

Създаването на мощни артилерийски бригади показва намерението на Русия да започне голямо настъпление. Освен това фактът, че са формирани в корпуси и армии, показва намерение да се водят настъпателни операции в няколко направления едновременно.

Като се има предвид феноменът на стабилността на „линията Суровикин“, вече отбелязахме, че постоянното преувеличаване на темата за минните полета крие много фактори, които не позволиха на врага да направи проходи в тези минни полета и му причиниха големи загуби. Накратко, следното изигра ключова роля за стабилността на защитата ни:

  • развита система от полеви укрепления, богата на противотанкови оръжия и средства за електронна борба с дронове;
  • ефективна работа на артилерията от закрити позиции.

Лесно се вижда, че нашите артилерийски бригади са насочени именно към неутрализиране на тези фактори от страна на противника. Русия упорито се готви за контранастъпление. Освен това подготовката се извършва, както се казва, от самите основи.

Създаването на такива мощни артилерийски бригади беше обявено преди почти година от Министерството на отбраната с участието на президента.

В същото време, между другото, беше обявено създаването на пет артилерийски и ракетни дивизии – истински чудовища на тоталната война. Съдейки по развитието на събитията, техният ред ще дойде в момента, когато на дневен ред се появи въпросът за преминаването на Днепър и придвижване към полската граница.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *