Извънредно: Байдън разкри подробности за атаката срещу цели на хусите в Йемен! ВИДЕО

Свят

Американският президент Джо Байдън официално потвърди, че по негово нареждане американските сили, заедно с Великобритания и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, успешно са поразили цели в Йемен, използвани от хутите, информира „Ройтерс“.  

 

„Тези удари са пряк отговор на безпрецедентните атаки на хусите срещу международни морски съдове в Червено море, включително използването на противокорабни балистични ракети за първи път в историята“, казва Байдън в изявление, разпространено от Белия дом.

„Тези атаки застрашиха цивилните служители и моряци на САЩ и нашите партньори, изложиха на опасност търговията и застрашиха свободата на корабоплаването“, казва Байдън.

Президентът на САЩ каза още, че „няма да се поколебае“ да предприема мерки за защита на хората и свободното движение на търговията.

Потвърждение  дойде и от британския премиер Риши Сунак, който преди това проведе извънредна среща на комитета за кризисни ситуации „КОБРА“ и спешна среща на кабинета.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също е направил изявление. Той е заявил, че американските и британските удари срещу хусите в Йемен са насочени към радари, дронове и ракетна инфраструктура, за да намалят способността на групировката да атакува търговски кораби в Червено море, съобщава Франс прес.

„Тази операция има за цел да наруши и намали способността на хусите да застрашават моряците и да заплашват международната търговия в един от най-важните морски пътища в света“, подчертава ръководителят на Пентагона в изявлението.

Агенция Ройтерс първа цитира представители на хутите, които съобщават за нападения срещу четири града в Йемен – столицата Сана, най-голямото пристанище в Червено море – Ходейда, Дамар и Саада. В съобщението се казва, че Израел също участва в нападенията, но това не е потвърдено от независим източник.

„Скай нюз“ се позова на американския си партньор Ен Би Си Нюз, че британците и американците са изстреляли крилати ракети „Томахоук“.

„Асошиейтед прес“ уточни, че те са пуснати от кораби в Червено море и бойни самолети, а цели са логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и оръжейни складове на хутите. Според „Ройтерс“ в операцията участват и подводници.

Последва и официална реакция от вицепрезидента на медийния орган на хутите в Сана Насър Алдийн Амер, който заяви: „Бруталната агресия срещу нашата страна, за която нападателите ще платят абсолютно и без съмнение и ние няма да отстъпим от нашата позиция в подкрепа на палестинския народ, каквато и да е цената“.

В писмено изявление американският президент Джо Байдън от своя страна изтъкна, че няма да се поколебае да нареди  нанасянето на нови удари.

Междувременно анализаторът по морска сигурност Иън Ралби заяви за „Скай нюз“, че Лондон и Вашингтон трябва много внимателно да обмислят последиците от техните действия, защото хутите не играят по същите правила като останалите.

„Хутите са търговци на хаос и наистина се радват на вниманието, което получават сега. След като водят гражданска война в Йемен в продължение на 10 години без да им се обръща особено внимание, сега те жадуват за легитимност като бойна сила“, изтъкна Иън Ралби.

https://youtu.be/FsSLMu5XElw

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *