Извънредно: САЩ и Великобритания нанасят удари срещу цели на хусите

Свят

Съединените щати и Великобритания започнаха да  нанасят удари по цели, свързани с йеменските хуси, съобщават световните издания. Според информациите жители на йеменската столица Сана са чули поне три експлозии.

Спекулациите за предстоящи удари на Лондон и Вашингтон се засилиха през последните часове, след като британският премиер Риши Сунак свика извънредна среща на правителството и на Съвета за национална сигурност. По този повод вестник „Таймс“ написа, че има планове за нападение по цели на движението като бази и кораби, като това се очаква да стане в най-скоро време.

„Уолстрийт джърнъл“ от своя страна съобщи, че западни дипломати са предупредили корабните компании, че атаките могат да включват градове в Йемен като Ходейда и Хаджа и дори столицата Сана. Изданието посочи, че хусите са укрепили позициите си и придвижили оръжия в очакване. Източник от движението заяви пред вестника, че то е преместило ракети в бункери в слабо населени райони.

За първи път започна нанасянето на удари срещу подкрепяна от Иран групировка, откакто в края на миналата година тя започна да взима на прицел международното корабоплаване в Червено море.

Хусите, които контролират по-голямата част от Йемен, взимат на прицел корабни маршрути в Червено море, за да демонстрират подкрепата си за палестинската ислямистка групировка „Хамас“.

Атаките нарушиха международната търговия по ключовия път между Европа и Азия, откъдето преминава около 15% от световния корабен трафик.

В реч по телевизията по-рано лидерът на хусите Абдул Малик ал-Хути предупреди, че групировката ще отговори, ако бъде атакувана от САЩ.

„Ние ще се изправим срещу Америка, ще я накараме да коленичи и ще изгорим военните й кораби и базите й, както и на всички, които й помагат, без значение от цената“, подчерта друг представител на хусите.

Междувременно от Либералдемократическата партия в Лондон излязоха с изявление, в което настояха за гласуване в парламента, ако се планира военна интервенция. Такъв призив дойде и от Шотландската национална партия, както и от шотландския премиер Хамза Юсаф, който смята, че депутатите трябва да бъдат информирани и да обсъдят въпроса преди това.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *