Извънредно: Дроновете вече не са страшни! Русия създаде система за откриване на…

Свят

Според Сергей Флеш (псевдоним), военен експерт по радиоелектронна борба и безпилотни апарати, при разузнаване на вражески позиции, въоръжените сили на Украйна все по-често отбелязват, че руските сили разполагат с нови системи за радиоелектронна борба ROSC-1.

 

Това се съобщава от самия Флеш във Facebook, информира украинското издание „Фокус“.

Отбелязва се, че това е една от малкото руски разработки, която бързо е изпратена в Украйна, след като е въведена на въоръжение.

Какво се знае за системата за радиоелектронната борба ROSC-1

Комплексът ROSC-1 е разработен от НПО „Алмаз“ и е предназначен за откриване на всякакви дронове. От най-малките тип Mavic, през по-големите и по-бавни дронове, като RQ-11B Raven, та чак до безпилотни летателни апарати от самолетен и вертолетен вид.

След откриването на дронове, системата веднага изпраща координати на най-близката противовъздушна отбрана и подава информация за движението на дроновете, чак до самото им унищожаване от съответната противовъздушна система.

Важна особеност на ROSC-1 е възможността за свързване на няколко комплекса в една мрежа, като по този начин се създава своеобразен купол за електронна война през който не може да премине никакъв дрон – бил той малък или голям.

Системата включва обзорен трикоординатен твърдотелен радар с X-диапазон, вграден блок, подсистема за радиоелектронно наблюдение, подсистема за радиоелектронно управление. Целият комплекс е базиран в контейнерна каросерия на базата на КАМАЗ.

Като предимства разработчиците отбелязват мобилност, автономност, интегриран мониторинг на въздушната обстановка, работа на две поляризации и, разбира се, мащабируемост (възможност за съвместна работа на няколко комплекса).

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *