Извънредно: Ердоган обяви нова военна операция в…

Свят

Турският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната Реджеп Ердоган обяви за планирана военна операция в Северна Сирия, съобщи Новините. бг.

Турските въоръжени сили са завършили подготовката за нова, пета по ред операция в Северна Сирия от 2016 г. насам, съобщава вестник Yeni Safak с пояснението, че в нея са определени четири основни цели.

Миналия понеделник държавният глава на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган спомена за възможността за провеждане на нова трансгранична операция в прилежащата територия, за да се завърши създаването на зона за сигурност по южните граници на Турция с дълбочина 30 км.

Операцията, се планира да се проведе в четири региона в Северна Сирия: Тел Рифат, Айн ал-Араб (Кобани), Айн Иса и Манбидж. Те са под контрола на т.нар. Сили за народна самоотбрана (СНС), които Турция третира като клон на забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Районът Тел Рифат всъщност се е превърнал в база на СНС, откъдето се планират атаки срещу турските военни, включително с използване на минирани автомобили. Атаките срещу турски контролно-пропускателни пунктове често се извършват от района на Айн ал-Араб и там през последните дни се забелязва повишена активност на екстремистите. В Манбидж, откъдето често се извършват атаки срещу турските военни, има и учебен център за бойци и за използване на дронове.

Въпросите за провеждането на трансгранична операция, както поясни по-рано Ердоган, се планира да бъдат обсъдени на заседание на Съвета за национална сигурност на Турция в четвъртък. Командването на турската армия, начело с министъра на националната отбрана Хулуси Акар, в момента е в граничните райони.

 

„Целта на нашите действия по южните ни граници ще бъде създаване на зона за сигурност, където няма да могат да действат кюрдските терористи“, заяви Ердоган.

„Ние стартирахме изграждането на защитата на нашите южни граница, но този проект все още не е завършен“, посочи още той.

„Турските въоръжени сили през последните няколко години проведоха няколко военни операции срещу кюрдската организация в Ирак и Сирия Съюз за защита на народа (СЗН). Анкара твърди, че СЗН са крило на обявената от Турция, ЕС и САЩ и други страни за терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК)“.

Сирийското външно министерство заяви, че ще разглежда всяко турско военно нахлуване на своя територия като „военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, предадеБТА.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган този понеделник каза, че Анкара скоро ще създаде зони на безопасност 30 километра отвъд южната си граница, за да се бори срещу по неговите думи терористични заплахи. Най-вероятно той визираше кюрдски въоръжени групи в Северна Сирия, отбелязва Ройтерс. Анкара вече извърши три нахлувания в Северна Сирия от 2016 г. насам, насочени основно срещу подкрепяните от САЩ Отряди за народна самоотбрана на сирийските кюрди.

Дамаск смята нахлуванията за нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Сирийското външно министерство днес заяви, че е изпратило писмо до генералния секретар на ООН и Съвета за сигурност, в което определя действията на Турция като нелегитимни. „Те са равносилни на военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, се казва в изявление на държавната информационна агенция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *