Денис Пушилин обяви каква съдба чака пленените азовци, които бяха изкарани от катакомбите на завод „Азовстал“!

Свят

Подготвят се документи за провеждане на международен трибунал над украинските военнопленници, които сега се намират в ДНР, каза ръководителят на непризнатата „република“ Денис Пушилин, цитиран от информационните агенции.

 

„Що се отнася до затворниците, с тях работят съответните профилирани ведомства. Що се отнася до чуждестранните наемници и чужденците в техния състав, информация ще бъде публикувана по-късно. Що се отнася до съдбата им в бъдеще, всичко е абсолютно очевидно:

Сега те са задържани на територията на ДНР, където в бъдеще се предвижда международен трибунал, в момента се подготвят съответните документи, пише се уставът на трибунала.

Възможно е да има междинни трибунали по примера на събитията след Великата отечествена война“, каза Пушилин в ефира на руската телевизия.

На 20 май Министерството на отбраната на Русия обяви пълното освобождаване на територията на металургичния завод „Азовстал“. 2439 украински войници, включително от полка „Азов“ сложиха оръжие и се предадоха, като срещу последните са заведени наказателни дела в Русия.

В петък вечерта в руските медии и телеграмни канали се появи видеозапис със Сергей Волински/Волина/, командир на 36-а бригада на морската пехота на украинските сили, в който той се представя и потвърждава, че е попаднал в плен. Командирът на „Азов“ Денис Прокопенко и заместникът му Святослав Паламар също са пленени.

Руското министерство на отбраната съобщи, че командирът на „Азов“ Прокопенко е бил изведен от територията на комбината със специален брониран автомобил, „поради омразата на жителите на Мариупол, и да го предпазят от желанието на жителите на града да го избият заради многобройните му злодеяния“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *