Извънредно: Нов разговор Путин – Макрон иска спиране на огъня! Зеленски клекнал заради искането на двамата!

Свят

Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин проведоха телефонен разговор, който продължи 105 минути. Това се случва две седмици, след като Макрон посети Москва, за да разговаря с Путин за конфликта около Украйна.

Днешният телефонен разговор е част „последните възможни и необходими усилия за избягване на голям конфликт в Украйна“, заявиха от Елисейския дворец и съобщиха, че двамата президенти се се договори да положат всички усилия за бързо постигане на примирие в Източна Украйна, предаде Франс прес.

Двамата лидери се разбраха също, че е „необходимо да бъде предпочетено дипломатическо решение на сегашната криза и да бъде направено всичко, за да се стигне до него“, добави канцеларията на Макрон. Тя уточни, че „в близките дни“ френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Според Ройтерс, която се позовава на ТАСС и руското външно министерство, е договорено Лавров и Льо Дриан да разговарят утре по телефона.

Путин и Макрон се договориха за „интензивна работа, която да осигури възможност за среща на Тристранната контактна група в близките часове с цел да се получи от всички участващи страни ангажимент за спиране на огъня по допирната линия“ между силите. Групата обединява Украйна, Русия и ОССЕ в рамките на Минските споразумения от 2015 г. за уреждане на конфликта между Киев и проруските сепаратисти.

Двамата президенти се разбраха освен това да продължат усилията за организиране на „среща на най-високо равнище с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа“.

Според комюнике на Кремъл Путин е осъдил с Макрон украинските „провокации“ в хода на засилилите се сблъсъци със сепаратистите в Източна Украйна. Същевременно е изразил желание за „интензификация“ на дипломатическите усилия за уреждане на конфликта, добавя АФП.

Според Кремъл Путин е настоял също НАТО и САЩ „да приемат сериозно“ исканията на Русия, засягащи сигурността й.

От руска страна бе подчертано, че „Киев само имитира преговорен процес, упорито отказва да осъществи Минските споразумения и договореностите, постигнати в нормандски формат“ (с участието на Русия, Украйна, Германия и Франция), предаде ТАСС.

Путин и Макрон „признаха за целесъобразно да се активизира търсенето на решения с дипломатически средства по линия на външните министерства и политическите съветници на държавните лидери от страните, участващи в нормандския формат. Очаква се тези контакти да съдействат за възстановяване на примирието и за напредък в уреждането на конфликта в Донбас, информира пресслужбата на Кремъл.

Веднага след разговора с Путин, Макрон проведе и половинчасов разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, който го е уверил, че Украйна няма да отговаря на никакви провокации по линията на съприкосновение в Донбас. Самият Макрон изразява готовност за нови стъпки в името на стабилността и мира и не изключва нови дипломатически мисии.

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов „да се срещне“ с руския си колега Владимир Путин „всеки момент, какво значение има форматът, щом това позволява да се избегне война“ в Украйна, заяви днес пред телевизия Си Би Ес неговият първи дипломат Антъни Блинкън, цитиран от Франс прес.

Държавният секретар отново потвърди пред Си Ен Ен, че дипломатическият път за уреждане все още е възможен, „докато танковете наистина не тръгнат и самолетите не полетят в небето“.

САЩ нямат намерение да налагат санкции на Русия „до последния момент“, за да не се изгуби възпиращият им ефект, каза още пред Си Ен Ен Блинкън, цитиран от ТАСС. Така той коментира призива на украинския президент Володимир Зеленски да бъдат наложени антируски санкции още сега, посочва агенцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *