Този път наистина: Владимир Путин смрази САЩ и Запада с тези поразяващи действия!

Свят

Русия проведе мащабно военно учение на стратегическите си ядрени сили.

Президентът Владимир Путин ръководи онлайн пускането на най-мощните оръжия от арсенала. През повечето време заедно с него в контролната зала беше държавният глава на Беларус Александър Лукашенко.

Учението става на фона на войнствените отношения между Русия и Запада, концентрирани в напрежението в Украйна.

Преди ден президентът на САЩ Джо Байдън отново заяви, че Кремъл подготвя нахлуване в посока Киев.

Непризнатите проруски републики в Донбас от своя страна обявиха евакуация на цивилното население заради пламналите престрелки с украински войници.

С ученията си Русия демонстрира, че може да нанесе ядрени удари от суша, въздух и вода. Официалната теза на Москва гласи, че маневрите са планирани преди кризата с Украйна.

Пред погледа на Владимир Путин и Александър Лукашенко бяха демонстрирани следните въоръжения:

Хиперзвукова ракета „Кинжал“

Това е може би най-добрата хиперзвукова ракета в света. Към този момент само Русия и Китай доказано имат подобен клас оръжие. „Кинжал“ се изстрелва от самолет и има максимална скорост от около 12 000 км/ч. Обсегът е 2000 километра.

 

Ракетата може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Поради своите характеристики „Кинжал“ е неуязвим за всички съществуващи към днешна дата противоракетни комплекси. От края на 2017 година 10 самолета МиГ-31К, въоръжени със системата „Кинжал“ са разположени на пилотно бойно дежурство в граничещия с Украйна Южен военен окръг.

МиГ-31 е способен да развива до 3000 км/час. Изтребителят се издига на височина до 20,5 км, а обсегът на полета му е до 3300 километра.

Хиперзвукова ракета „Циркон“

Това е едно от най-новите оръжия в арсенала на Кремъл. Според Москва максималната скорост на ракетата е над 10 000 км/ч, а обсегът е 1000 км. Оръжието се базира на кораби, което прави възможностите му още по-големи.

Ракета „Циркон“ може да маневрира във въздуха и на практика е невъзможна за прихващане и унищожение. Дори без бойна глава тя може да нанесе големи поражения заради своята кинетична сила.

Един от последните тестове на ракетата бе на рождения ден на Владимир Путин през 2020 г.

Междуконтинентална балистична ракета „Ярс“

Това е най-новата и способна междуконтинентална балистична ракета на Русия. Нейните характеристики бяха публично оповестени преди по-малко от година. Ширината на ракетата е 1,86 м, дължината ѝ е 17,8 м, а стартовата маса е 46 тона. Ракетата има обсег от над 10 000 километра.

Смята се, че „Ярс“ е оборудвана не с една, а с поне четири разделящи се ядрени бойни глави с индивидуално насочване. Всяка от тях е с мощност от 250 килотона и може на практика да изтрие един голям град от лицето на Земята само 20-30 минути след старта си.

Ракетата има система за преизчисляване на полетната задача, която позволява тя да се базира на мобилна установка, а пускът да бъде осъществен от всяко едно място.

Тактически комплекс „Искандер“

Това е мобилен ракетен комплекс с тактически способности. Ракетата е квазибалистична, защото бойна й глава може да променя траекторията си. Освен това тя има и стелт способности заради облицовката с радиопоглъщащ материал.

В зависимост от поставената задача „Искандер“ може да използва една от общо осем бойни глави, включително ядрена – с мощност от 10 до 50 килотона. Освен това ракетата реалното не напуска атмосферата, а това също прави откриването ѝ по-трудно. За задвижването отговаря твърдогоривен химически двигател.

Максималният обсег на „Искандер“ е 500 километра. Знае се, че комплекси от оръжието са разположени около Калининград. Така цяла Полша е в ядрения обсег на Русия.

Ракетни пускове от Ту-95МС

Ту-95МС е единственият витлов стратегически бомбардировач, който лети към днешна дата, но за това си има добра причина – той е въоръжен не с бомби, а с крилати ракети, можещи да носят ядрени бойни глави. Направил първия си полет през 1952 година, Ту-95 осъществи своето бойно кръщение едва през 2015 година, нанасяйки удари по цели в Сирия.

Самолетът има 4 витлови двигателя с обща мощност от около 50 000 к.с., а максималната му скорост е 830 км/ч. Без презареждане Ту-95 е способен да измине 15 000 км. Версията МСМ на бомбардировача е усъвършенстване за носене на най-модерните крилати ракети, но освен това има и подобрена електроника и радар.

Ту-95МС се използва за мобилна ракетна площадка, която може да нанася удари по вражеска територия без да излиза от пределите на руското въздушно пространство.

Подводно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета „Синева“

Това е една от най-новите балистични ракети с подводно базиране на Русия. „Синева“, наречена от НАТО – SS-N-23A Skiff – може да носи 4 ядрени бойни глави с мощност от 500 килотона или 10 ядрени бойни глави с мощност от 100 килотона. Обсегът е между 8000 и 11 000 км, в зависимост от теглото на зарядите.

„Синева“ се разработва от началото на този век и до момента Русия разполага с около 100 бройки от нея. Ракетата е с течно гориво и е смятана за по-надеждна от твърдогоривната „Булава“, която също е с подводно базиране. За „Синева“ все още се знае малко. Последната информация за ракетата е, че тя е оборудвана с ядрени бойни глави от нов клас.

Пуск от подводница на крилата ракета „Калибър“

„Калибър“ е ракета, разработена през 80-те години на миналия век от Съветския съюз. На практика тя е аналог на американската крилата ракета „Томахоук“. „Калибър“ дебютира 10 години след американския си „конкурент“, поради което е по-маневрена, бърза и евтина. С ракетата са въоръжени още Индия и Китай.

Крилатата ракета лети на ниска надморска височина, следвайки терена. Тя може да носи конвенционална или ядрена бойна глава. Максималната й скорост е около 3000 км/ч, но може да лети и с 900 км/ч. Обсегът е между 1500 и 2500 км, в зависимост от бойната глава.

„Калибър“ има много версии и може да се изстрелва от кораби, подводници, суша и въздух.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *