Изненада: В суматохата около войната се опитват да ни натресат еврото! Всичко става на тъмно!

България отблизо

Започва извънреден коалиционен съвет за въвеждането на еврото. 

Преди около час вицепремиерът Асен Василев свика съвета в Министерството на финансите. На срещата ще се обсъждат и антикризисните мерки на кабинета.

Националният план за въвеждане на еврото беше включен като точка в дневния ред на последното заседание на Министерски съвет, но отпадна след остро възражение на председателя на Бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН. В четвъртък Каримански поиска Планът да се обсъжда първо в Народното събрание, а едва след това да влиза в МС. По думите му това е част от обещанието, заложено в коалиционното споразумение, че еврото ще се въведе, но след широка информационна кампания.

Днешната среща ще води Василев в отсъствието на премиера Кирил Петков, който е на посещение в САЩ.

Преди началото на коалиционния съвет Владислав Панев от „Демократична България“ заяви, че обсъждането е „първа стъпка“ от приемането на Плана. Той заяви, че „не е толкова важно“ той да се обсъжда и в НС. По думите му сегашният формат е „една добра крачка“.

Панев заяви, че България може и да не успее да покрие критериите за приемане на еврото.

Ивайло Мирчев от ДБ допълни, че страната вече е много закъсняла с влизането в еврозоната. Той допълни, че България е трябвало да приеме еврото още през 2009 г.

Искрен Митев от ПП съобщи, че най-вероятно след коалиционния съвет ще бъде взето решението Националният план първо да се гласува в парламента, а след това ще бъде приет и от правителството.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *