Изненада: Гешев повдига обвинение на Борисов за ваксините с изтекъл срок?

България отблизо
Прокуратурата трябва да се самосезира веднага по повод предполагаеми неверни твърдения на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. По време на обиколки в страната той заяви: ”Днес имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – ”Пфайзер”. Срокът им за годност е до 30 септември“.

Истината е, че срокът на годност на ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ е удължен с три месеца. На 10 септември 2021 г., след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата, в Европейския съюз (ЕС) беше одобрен нов срок на годност за COMIRNATY при условия на съхранение при определената температура. Продуктовата информация е актуализирана с новия срок на годност за замразен флакон, като той е удължен от 6 месеца на 9 месеца. Условията на съхранение остават непроменени (‑90°C до ‑60°C).

Тази ваксина и досега се е съхранявала при тези условия.

 

Според Световната здравна организация „Дезинформацията по време на здравна криза може води до страх и стигматизация. Неверните твърдения също могат водят до риска повече хора да останат незащитени и по-уязвими на вируса“.

Бившият премиер попада под ударите на чл. 326, ал.1 от Наказателния кодекс, който предвижда лишаване от свобода до две години за гражданин, „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога“.

 

Прокуратурата вече повдигна обвинения по този член. Такъв бе случаят с проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя бе обвинена за „серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение“. В съда твърденията на обвинението паднаха, защото проф. Стоименова бе изрекла истината, а не заблуди, както прави днес Борисов.

Тогава експерти бяха категорични, че главният прокурор Иван Гешев стои зад вендетата срещу проф. Стоименова, защото тя защити аптеките и заяви, че определени лекарства липсват, което бе самата истина.

 

Днес Гешев има всички основания, а това е и негово задължение, да повдигне обвинение на Бойко Борисов за разпространение на невярна информация и дезинформация, която води до страх и съмнения у населението към медицинските мерки за справяне с пандемията. Това е престъпление към нацията и държавата, категорични са юристи, пише Фрог нюз.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *