Изненада: Доналд Тръмп иска Тъкър Карлсън до себе си във властта!

Свят

Предположенията, че популярният американски телевизионен водещ и най-яростен критик на сегашната американска администрация, Тъкър Карлсън ще направи голяма кариера в политиката, изглежда започват да се сбъдват. Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че ще обмисли Тъкър Карлсън като свой вицепрезидент на президентските избори през 2024 г.

По време на интервю за Шоуто на Клей Травис и Бък Секстън, Тръмп беше попитан дали би обмислил да поиска Карлсън да се кандидатира с него за вицепрезидент.

Наистина харесвам Тъкър, обмислям го за свой вицепрезидент“, отговори Тръмп и добави, че Карлсън е човек със здрав разум.

Тъкър Карлсън е бивш водещ на Fox News, който беше уволнен миналата година заради своите остри репортажи, критични към политиките на настоящата американска администрация на президента Джо Байдън.

Изглежда днес прогнозата за изключителната му политическа кариера може да се сбъдне. В крайна сметка постът на вицепрезидент може да се превърне в удобен трамплин за популярния телевизионен журналист, който по-късно да се отърве от префикса „вице“.

Веднага след уволнението му от телевизионния канал, мнозина в САЩ и чужбина започнаха да говорят точно за такава перспектива. При това дори онези американски медии, които са напълно лоялни към настоящия президент Джо Байдън и които Карлсън яростно критикува.

Да припомним, че седмичното токшоу на Карлсън по Fox News беше най-популярното в САЩ, но това не попречи на канала да прекрати договора си с него. Подробностите за това решение на ръководството на канала не бяха разкрити, но те казват, че огромната компенсация (почти 800 милиона долара), която каналът е платил на компанията, която произвежда машини за гласуване, е използвана като претекст.

Карлсън твърди, че оборудването е специално преконфигурирано, така че Тръмп да загуби президентските избори през 2020 г. – няма доказателства за това, така че Fox трябваше да уреди извънсъдебно претенциите на продуцентската компания.

Но всички разбраха, че това е само претекст, извинение.

Както съобщи Bloomberg, при новината за уволнението на едно от най-популярните лица на канала, капитализацията на Fox News намаля с повече от $690 милиона, а акциите паднаха в цената с 5,4%.

В навечерието на съдбоносните за САЩ избори през 2024 г. отстраняването на Карлсън, най-активния и талантлив критик на Байдън, който възнамерява да се кандидатира за втори мандат, се превърна в принципен въпрос за сегашния американски истаблишмънт.

А сега се оказва, че с премахването на нежеланият тв водещ, задкулисните господари на Америка сякаш са се простреляли в крака. Той не само не изчезна от информационното поле, но отвори собствен телевизионен канал, който продължава остро да критикува американската администрация.

Затова приказките, че той може да влезе в голямата политика, не само не стихнаха, но се възобновиха с още по-голяма сила и сега след изявлението на Тръмп вече не изглеждат като празна фантазия. Освен това някои смятат, че Тъкър Карлсън може евентуално да се състезава и за президентския пост.

Британският вестник „Гардиън“ отдавна прогнозира това бъдеще на американската телевизионна звезда. Тя написа: „Той би бил добър президент: Дали Тъкър Карлсън е следващият Доналд Тръмп?“ Статията описва например впечатления от речта на Карлсън на срещата на върха на семейните лидери в Айова.

Както пише нейният автор Дейвид Смит, водещият на Fox News „влезе в стаята под възторжени аплодисменти, безсрамно ласкаеше своите домакини, разказваше им политическата си визия и им продаваше продукти, носещи неговото име“.

Появата на Тъкър Карлсън в Айова изглеждаше като начало на президентската надпревара, твърди авторът на статията. „Карлсън изнесе 42-минутна реч, която отговаряше на някои от изискванията на типичен потенциален кандидат.“

Но тогава той каза невероятни неща за Съединените щати. „Не съм защитник на Путин, каквото и да говорят за мен“, каза Карлсън. – Той не е моят президент. Той не ръководи моята страна, но това, което прави в Украйна, смятам за исторически значимо, със сигурност значимо за украинците, но за мен не по-важно от това колко струва газът.

В отговор в залата се разнесоха бурни аплодисменти. И Карлсън казва това през цялото време. По-рано телевизионният водещ на Fox News каза, че докато Съединените щати са изправени пред рекордно покачване на инфлацията заедно с покачващите се цени на бензина и храните, Белият дом предпочита да харчи милиарди в подкрепа на Украйна.

53-годишният Карлсън“, твърди „Гардиън“, „е друг политически неофит и медийна знаменитост, рекламиран като потенциален наследник на Тръмп, който би могъл да направи оферта за Белия дом, разпалвайки същите пламъци на популизъм, политика на бялата идентичност и жаждата на човек, който говори това, което мисли, колкото по-скандално, толкова по-добре.”

И така, кой е той, Тъкър Карлсън, когото Тръмп предвижда като свой вицепрезидент, ако спечели изборите през 2024 г.? Тъкър Суонсън Макниър Карлсън – това е пълното име на телевизионния водещ – е роден в Сан Франциско, в богато семейство.

Баща му, Ричард Карлсън, е бил директор на радиокомпанията „Гласът на Америка“, президент на Корпорацията за обществено излъчване и посланик на САЩ на Сейшелските острови. Тъкър завършва Тринити Колидж в Хартфорд с бакалавърска степен по история.

Опитва се да си намери работа в Централното разузнавателно управление, но кандидатурата му е отхвърлена, след което Карлсон решава да продължи кариерата си в журналистиката и много бързо става популярен телевизионен водещ на собствено новинарско шоу.

Карлсън е описван като противник на прогресивизма и критик на имиграцията и е описван като пламенен националист. Бивш икономически либертарианец, сега той подкрепя протекционизма и се противопоставя на контрола върху оръжията и абортите.

Противно на ужасяващите истории на Байдън, той не смята Русия за сериозна заплаха за Съединените щати и призова за сътрудничество с нея срещу ИДИЛ, общ враг в гражданската война в Сирия. Той също така се противопостави на теорията за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. и многократно се е изказвал против антируската политика на Вашингтон.

В своето популярно шоу той непрекъснато критикува политиките на администрацията на президента Джо Байдън и продължава да го прави и сега. Например наскоро той заяви, че Джо Байдън е решил да пожертва страната си, за да спаси корумпираната Украйна. Според него ръководителят на Белия дом е отказал да окаже помощ на собствения си народ на фона на икономическата криза. Сега жителите на САЩ трябва да плащат повече за бензин, отколкото в Мексико.

Така че възниква въпросът: ако ние плащаме „добавка на цената“ за бензин поради „повишенията на цените на Путин“, защо в Мексико не плащат повече заради Путин? Защо инфлацията расте, а заплатите намаляват?“ – възмущава се Карлсон. Както отбелязва MSNBC, „влиянието на Карлсън върху общественото мнение в Съединените щати е доста значително“.

С нарастването на популярността на Тъкър Карлсън, неговите опоненти, предимно в Демократическата партия, активно се опитваха да дискредитират популярния телевизионен водещ, страхувайки се, че той може да се превърне във влиятелен политик, залепвайки му „етикети на ужасите“, познати на Запада, като „агент на Путин“ и „пропагандист на Кремъл“, които преди това приписваха на Тръмп.

CNN публикува няколко уж „разобличаващи“ истории под заглавието „Защо руската държавна телевизия обича Тъкър Карлсън“. Но той вече отдавна беше смятан за враг на демократичния елит. New York Times нарече Tucker Carlson Tonight на Fox News „най-расисткото шоу в историята на кабелните новини“. В резултат на това редица големи рекламодатели, включително Disney, T-Mobile и Papa John’s, отказаха да рекламират в шоуто му.

Разбира се, всъщност е ясно, че Карлсон няма нищо общо с Русия и позицията на руските медии. И това се забелязва дори в историите, които бяха издигнати като обвинения срещу него.

Така в едно от предаванията той призна правото на Москва да защитава западните си граници и изрази разбиране за безпокойството на Русия от подхода на НАТО. В същото време Карлсън упрекна Байдън в „слабостта“ в отношенията с нашата страна и изрази основната си загриженост: според тях с такава политика Вашингтон тласка Москва „в обятията на китайското правителство“. Затова е трудно, разбира се, да се нарече подобна позиция „прокремълска“.

В същото време именно Тъкър Карлсън олицетворява днес Америка, която отхвърля безумната политика на Джо Байдън в икономиката, в Украйна и по отношение на Русия. И ако Тръмп, който сега изпреварва Байдън във всички анкети в надпреварата за предстоящите президентски избори, която вече започна в Съединените щати, действително се окаже държавен глава за втори път, тогава Тъкър Карлсън, изглежда, може има блестяща кариера при него.

В крайна сметка той сега е само на 54 години. Неговото собствено предаване, появило се в платформата Twitter, привлича десетки пъти повече зрители, отколкото когато се е излъчвало по телевизията. Например, премиерният епизод на програмата на тази платформа беше гледан от повече от 50 милиона души за по-малко от 24 часа!

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *