Изненада: Екипът на Ваня Григорова изнесе скандални данни, които може да обърнат вота!

България отблизо

Резултатите могат да бъдат оспорвани – машините са удостоверени неправомерно. Това заяви на брифинг Благовест Кирилов, бивш зам.-министър на електронното управление.

Според него има нарушение на Изборния кодекс, тъй като няма генериран еднозначно хешкод, който да гарантира сигурността на машините.

„От страницата на МЕУ е видно, че при края на довереното изграждане и се генерира хешкода. Виждаме снимка от екран на машина, на която е генерирано цялото нещо. Там пише, какъв е хешкодът и че той не може да бъде валидиран. Това значи, че ние не сме сигурни дали това е хешкодът или не и какво се случва.

Ние нямаме генериран еднозначно хешкод, който да гарантира сигурността на машините“, обясни той.

„Имаме сигнали, че граждани са гласували и в двата избора, а са получили само един отрязък, за районен кмет. Може да има дефект в софтуера“, каза още бившият зам.-министър.

„Получаваме информация и за грешки в протоколите.

Има достатъчно основания да бъдат оспорвани резултатите, близо 200 000 души са гласували само с машини.

С протоколите имаме още един проблем“, добави той и показа протокол от избирателна секция в район „Средец“.

„Това е копие от официален документ, с подпис на всички членове на СИК. Когато отворим страницата с резултатите за кандидатите, виждаме, че такива няма. Но този протокол се води, че всъщност е финален. Той отива в ОИК за обработка“, заяви Кирилов.

„Като съберем всички заедно, се получава доста голямо число на гласове, за което не се знае дали са легитимни. Предвид малката разлика, това буди още по-голямо съмнение“, посочи той.

Иван Таков допълни, че разликата между Терзиев и Григорова е под 5000 гласа, а при всички грешки има съмнения, че резултатите могат да бъдат различни.

„Има сериозни съмнения, че изборните резултати можеше да са различни. Говорим за резултат под 5 000 гласа и ние се съмняваме в достоверността му и ще настояваме за проверка на този резултат“, посочи той.

Ваня Григорова уточни, че е важно да предприемат законовите мерки, за да защитят вота на гражданите.

„Имаме време, в което трябва да реагираме, дали ще бъда председател на Общинския съвет не стои на дневен ред. Независимо какво ще се случи, имаме наши цели и програма“, каза Григорова.

Според нея у опонентите й е имало страх и паника, както и кампания, с която са целели да бъде очернена.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *