Изненада: Ето какво направи Владимир Путин, за да осигури безопасността на Запорожката АЕЦ!

Свят

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който възложи на правителството да създаде Федералното държавно унитарно предприятие „Запорожка АЕЦ“ за осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения на тази централа.

 

Според документа, съоръженията на Запорожката АЕЦ и другото имущество, необходимо за нейната експлоатация, ще бъдат взети във федерална собственост. Указът е публикуван на сайта на Кремъл.

АО „Експлоатационна организация на Запорожката АЕЦ“ ще извършва дейности по експлоатацията и извеждането от експлоатация на съоръженията на Запорожката АЕЦ, се казва в него.

Новото предприятие е под шапката на „Росенергоатом“. То е регистрирано на 3 октомври, уставният му капитал е 2 милиарда рубли.

Олег Романенко, бившият главен инженер на Балаковската АЕЦ, ще оглави компанията, се казва в изявление на Росенергоатом.

Всички служители на АЕЦ ще бъдат наети в новата организация. Успоредно с това ще бъде извършена оценка на състоянието на станцията и възстановяване на повредената инфраструктура.

Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, има шест енергоблока ВВЕР-1000. От 11 септември, след спирането на последния реактор, централата не произвежда електроенергия.

От 28 февруари 2022 г. АЕЦ се контролира от руската армия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *