Изненада: Китай тества най-мощното електромагнитно оръдие на планетата

Свят

Вниманието на цялата световна общност беше привлечено от Китай след успешното изпитание на най-мощното оръдие на Гаус в света. Тази технологична новост принадлежи към категорията на магнитните ускорители и използва електромагнитно задвижване за изхвърляне на снаряди с невероятна скорост и точност, пишат чужди агенции.

 

Според официални данни, предоставени от китайски учени, оръдието е в състояние да ускори 124-килограмов снаряд до скорост от 700 км/ч за по-малко от 0,05 секунди. Това е невиждан досега индикатор, който отваря нови перспективи във военните технологии и може да промени естеството на войната.

Тайните на технологията остават секретни, но дори тези първоначални резултати карат човек да се чуди за потенциала на това оръжие. Снарядите, движещи се с такава удивителна скорост, обещават да бъдат смъртоносен и ефективен инструмент в ръцете на стрелеца. Експертите казват, че тази скорост ви позволява да удряте цели на разстояние няколко километра с висока степен на точност.

Ако това все още не звучи впечатляващо, трябва да се отбележи, че китайски изследователски екип вече работи върху разработването на още по-мощен вариант на това оръдие. Следващият модел, според разработчиците, ще може да изстрелва снаряд със скорост до 3600 км/ч. Очаква се обсегът на подобен снаряд да надхвърли 100 километра, което е рекорд за всеки тип артилерийско оръжие.

Тези данни несъмнено привлякоха вниманието на световните експерти в областта на отбраната и сигурността. Ако по-рано основните параметри за оценка на оръжието бяха неговата мощност и обсег на стрелба, сега в уравнението се въвежда друга променлива – скоростта. Това е особено важно в условията на съвременната война, където всяка секунда е от значение и резултатът от военните действия може да зависи от скоростта на реакция и точността на стрелбата.

Заслужава да се отбележи, че успехът в разработването на това оръжие не е случаен. Китай инвестира в научни изследвания и развитие на нови технологии от много години. Оръдието на Гаус вероятно ще бъде само един от многото примери за бързия технологичен растеж на тази страна.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *