Китай към НАТО: Спрете разширяването на Изток

Свят

Китайският президент Си Цзинпин (в средата), който е и председател на Централната военна комисия, заедно с новия командващ ракетните сили Ван Хоубин (на втория ред вляво) и политическият комисар Сюй Сишън (на втория ред вдясно), след като двамата бяха повишени в чин генерал на 31 юли 2023 г. в Пекин. Снимка: Синхуа чрез АП

Китай призовава страните от НАТО да се откажат от манталитета на Студената война и да се въздържат от разширяване на изток, заяви в интервю за ТАСС китайският посланик в Руската федерация Чжан Ханхуей.

„Призоваваме НАТО да бъде в крак с времето, да се вслушва в справедливите призиви на страните от Азиатско-тихоокеанския регион за мир и развитие, да коригира погрешните си възприятия, да изостави манталитета на Студената война и да се въздържа от навлизане в Азиатско-тихоокеанския регион, “ каза посланик Чжан, цитиран от ТАСС.

Щом го казва китайският посланик в Русия, значи неговите думи се отнасят индиректно и към разширяването на НАТО и в Европа към границите на Русия.

 

Според китайския дипломат Азиатско-тихоокеанският регион е „територия на сътрудничество и развитие, а не шахматна дъска за геополитически игри“. Той подчерта, че Азиатско-тихоокеанският регион е успял да поддържа дългосрочно благоденствие и стабилност, както и да създаде „азиатско-тихоокеанско чудо“ благодарение на взаимно уважение, открито сътрудничество, взаимна изгода, общи печалби“ и правилно разрешаване на различията между държавите от региона.

Посланикът обърна внимание на факта, че във все по-трудната международна обстановка страните от Азиатско-тихоокеанския регион „ценят трудно извоюваните условия за мирно развитие“. „Те осъзнават истинската цел и вредните последици от разширяването на НАТО в Азиатско-Тихоокеанския регион. Те винаги са поддържали стратегическа трезвост и съзнателно са поддържали мира и стабилността в региона“, каза посланик Чжан.

„Страните и жителите на региона никога няма да се съгласят с плановете на НАТО и други външни сили да „сложат ръка“ в Азиатско-тихоокеанския регион.

Азиатско-тихоокеанският регион е платформа за мирен диалог, „азиатско-тихоокеанска версия на НАТО“ и „натоизация на Азиатско-тихоокеанския регион“ не са добре дошли тук, подчертава Ханхуей.

След като обърка Европа, сега НАТО иска да разруши мира и спокойствието и в Азиатско-тихоокеанския регион, каза китайският посланик в Русия Чжан Ханхуей в интервю за ТАСС.

„НАТО се отклони от целите на Устава на ООН за насърчаване на приятелските отношения между народите и укрепване на всеобщия мир. Въпреки общия мир и стабилност в Азиатско-тихоокеанския регион, НАТО настоява да провежда военни учения и да разгръща т.нар. операции за свобода на корабоплаването в региона, което подклажда напрежение и създава конфронтация между лагерите“, посочи китайският дипломат.

По думите му, разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион „категорично не издържа на никаква критика от гледна точка на международното право“. „Това излиза извън рамките на концепцията за колективна самоотбрана, позволена от Устава на ООН. НАТО нарича себе си организация за колективна отбрана, която упражнява правото на колективна самозащита, но продължава трансграничното си разширяване с намерението да провокира военна конфронтация в Азиатско-тихоокеанския регион“, посочи Джан.

„В този регион няма сила, която да представлява заплаха за НАТО, да не говорим за потенциално въоръжено нападение. НАТО няма легитимно основание да се позовава на правото на колективна самоотбрана“, обясни китайският посланик в Москва.

„В Устава ясно се посочва, че Съветът за сигурност на ООН е основният орган, отговорен за поддържането на международния мир и стабилност… Разширяването на НАТО в Азиатско-тихоокеанския регион разрушава самостоятелно установените граници на географския му обхват, намесва се в правомощията на Съвета за сигурност на ООН и нарушава ограниченията на Устава на ООН за регионалните споразумения“, добави той.

По думите му през последните години НАТО „все повече протяга ръцете си“ в опит да се намеси в Азиатско-тихоокеанския регион.

„Две поредни години НАТО покани Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия да присъстват на срещата на върха на алианса и подписа индивидуална програма за партньорство с тези четири държави. Освен това през 2024 г. НАТО планира да открие първия си офис за връзка в Япония. Амбицията на алианса да се придвижи на изток към Азиатско-тихоокеанския регион се посреща с голяма предпазливост и силна опозиция от страните в региона“, каза още китайският дипломат.

Източник: БТА

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *