Изненада: Превратът в Нигер отряза САЩ и ЕС от много важна стратегическа суровина

Свят

„Превратът в Нигер се различава коренно от десетките африкански военни преврати през годините поради две причини – уран и геополитика“.

Нигер е един от основните износители на уран за Европейския съюз и за САЩ. И не се знае дали новото правителство в Нигер ще иска да удовлетворява нуждите на Запада от такава стратегическа суровина като урана, понеже отношенията на страната със Запада са обтегнати, заради колониалното минали и скорошните френски бомбардировки.

Войната в Украйна изведе на преден план битката за т.нар. „Глобален юг“ – страните от Африка, Латинска Америка и Азия. Африка не само не осъжда Русия, но и не подкрепя Запада за санкциите. Тоест, Африка е изцяло на страната на Русия в геополитическия сблъсък.“.

Това се разбра от изказването пред БНР на Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи, дипломат.

Той допълни, че има тенденция за оформяне на своеобразен не-Запад: „Това е една сериозна съпротива срещу трактовката на Запада за войната в Украйна, както и срещу санкциите, които Западът налага на много страни, включително и Русия. Факт е, че африканските страни разглеждат войната в Украйна като геополитически сблъсък, а не като сблъсък на ценности“, допълва дипломатът.

Кючуков посочи, че сред причините за преврата се открояват постколониалната експлоатация от Франция, бедността, политическата нестабилност, корупцията на местните елити, междуплеменните конфликти, демографският бум, включително и скорошните западни бомбардировки срещу територията на Нигер.

„Нестабилността в региона ще има икономически последици – и по отношение на петрола, и по отношение на урана, но и по отношение на комуникациите, защото след Судан и Либия въздушното пространство на Нигер също е забранено за полети“.

По думите му Русия се е наместила осезаемо на африканския континент, заемайки мястото на Запада.

„Русия и Китай изместиха бившите колониални империи от тяхното влияние на континента – икономически и политически. Чрез инвестиции създават видимост на конкретно присъствие“.

Той поясни, че ако Франция загуби Нигер и Чад, както и основните бази за френските войски в територията на Сахел, ще загуби и възможността си да влияе върху цяла Западна Африка.

„Възможностите на Русия за активно политическо действие в Африка не са малки. Русия и Китай помагат много на целия Африкански континент и така неутрализират геополитическото влияние на Запада“.

Tagged

1 thought on “Изненада: Превратът в Нигер отряза САЩ и ЕС от много важна стратегическа суровина

  1. САЩ, Великобритания и западните държави са богати защото ограбват бедните страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *