Обрат за руската ваксина: Британската „АстраЗенека“ се комбинира със „Спутник V“!

България отблизо

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ ще проведе съвместно изследване с руския научен център „Н. Ф. Гамалея“, с Руския фонд за преки инвестиции и с групата „Р-Фарм“ с оглед да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат „Спутник V“.

Това съобщи клонът на „АстраЗенека“ в Русия, цитиран от агенция „Франс прес“.

От това съобщение става ясно, че колкото и да са силни политическите нагласи в Лондон срещу Русия, това явно не оказва нужното влияние върху голямото желание на британско-шведските фирми да се кооперират с руските. И не за друго, а защото руските фирми имат международна известност в почти всички области на науката и са доказано перфектни в своята работа. Неслучайно дори британските учени признаха, че руската ваксина е почти 100% ефективна.

Това едно. И второ, руската ваксина вече се продава в най-големите страни в света – Индия, Китай, да не говорим, че от нея купиха Унгария, Израел и много други страни.  Този факт означава, че руската ваксина придоби международно признание.

Затова британците искат да се пришият към печелившите руски фирми. И не на последно място, защото в СССР, а след това и в Русия, науката се финансира от държавата. И не зависи от конюнктурните колебания на пазара. Затова там се работи последователно и има натрупан голям опит във всички области на икономиката. В радиоелектрониката, компютърната техника, космическите технологии, химическата промишленост, строежа на ядрени електроцентрали, да не говорим за военното дело и космическите постижения на северния гигант.

Разковничето е в това, че огромната част от хората в Русия получават много добро образование, а славянският ген ги прави изключително умни и изобретателни. Затова в областта на науката, на изкуството, както и в много други области, хората от Русия имат много голямо предимство пред методичните, но лишени от въображение англосаксонци.

Междувременно френската фармацевтична корпорация „Санофи“ и британската Джи Ес Кей съобщиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП. Ходът на програмата „е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора“, посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение едва през последното тримесечие от идната година, при все че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят един милиард дози през 2021-ва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *