Изненада: Руските военни измислиха как да разбият мощните укрепления на ВСУ

Свят

Руските пехотинци получиха оръжие за щурм на укрепленията – реактивната огнехвъргачка „Бородач“. Според военните това ще лиши въоръжените сили на Украйна от основния коз – способността да действат в отбрана. За това как сега ще се промени ситуацията на фронта – в нашия материал.

Да отвориш „тенекията“

Значителна част от боевете се водят или в градски райони, или близо до укрепени райони. В много сектори на фронта въоръжените сили на Украйна превърнаха отбранителната линия в непревземаема, залята с бетон крепост.

За да отворят тази „тенекия“, нападателите се нуждаят от специални оръжия, способни ефективно да потискат огневи точки.

Доскоро ракетните огнехвъргачки РПО-A Шмел действаха като „джобна артилерия“ на пехотата. Те ще бъдат заменени с по-леки МПО-A „Бородач“. На НПО Базалт бяха поставени няколко основни задачи: намаляване на размера и теглото на конструкцията, повишаване на противопожарните характеристики и подобряване на експлоатационните характеристики. Освен това беше планирано да се направят няколко модификации за различни цели.

Всъщност „Бородач“ е гранатомет за многократна употреба с термобарични боеприпаси. Те разпръскват горим аерозол преди детонация, което значително подобрява ефекта. Експлозията буквално изгаря целия кислород и предизвиква мощна ударна вълна. Добре насочен удар напълно разрушава стоманобетонната кутия на бункерите.

Дизайнът е изключително семпъл. Стартовото устройство е лека тръба с калибър 72,5 мм и дължина 900 мм. Отвън има дръжка за хващане, мерник, както и спусък. Презареждане не е предвидено. Общата маса на боеспособния „Бородач“ е 4,7 килограма. Обхват на наблюдение – 1600 метра.

Има варианти и с други боеприпаси. Продукт МРО-З – със запалителна, МРО-ДЗ димно-запалителна, МРО-Д – димна. Това е много полезно за щурмовите части.

Димната завеса ви позволява скрито да се доближите до вражеските позиции и да евакуирате ранените под огън. А запалителните амуниции са ефективни, когато се димят извън сградите.

„Това е много важно за авдеевското направление“, казва офицер от 1-ви армейски корпус на ДНР с позивна Клим.

„Има изключително мощни укрепления. РПГ не ги вземат, дори артилерията не винаги се справя. Напоследък, разбира се, беше по-лесно: ВКС използват планиращи бомби. Но пехотата в битка също се нуждае от собствен аргумент срещу укрепленията“.

„Рис“ и „Шмел“

Конструктивно „Бородач“ се различава малко от щурмовия гранатомет РШГ-2. И по отношение на функционалността, това е „внукът“ на първата съветска пехотна ракетна огнехвъргачка „Рис“, разработена през 1975 г.

Това беше революционно оръжие. За разлика от раничните реактивни огнехвъргачки от времето на Великата отечествена война, огнената смес се изстрелва като гранатомет – в специална капсула с реактивен двигател. Обхват на действие – 1190 метра, но удряше целта на 1400 метра.

Легендарната реактивна пехотна огнехвъргачка „Шмел“ се нарича от военните джобна гаубица. По отношение на експлозивното въздействие не отстъпва на 122-152-мм артилерийски снаряди. Отличните характеристики позволиха на войниците да прогонват бойци от сградите, да изкарат минохвъргачни и картечни екипажи в клисурите.

Пикът на бойното използване на това оръжие падна върху Чечня, Дагестан и други региони на Кавказ. Последните модификации достигнаха 1700 метра. Това явно е излишно, но всяка цел, която е в радиус от един километър от огнехвъргачката – било то танк, пехотна част, огнева точка – гарантирано ще попадне в засегнатата зона.

Тежък аргумент

Тежките огнехвъргачни системи ТОС-1 „Пинокио“ и ТОС-1А „Солнцепек“ се използват активно в зоната на СВО. Пълен залп унищожава всичко живо на площ до 40 хиляди квадратни метра.

Обхват – от 400 до 6000 метра. В люлеещата се част на пусковата установка на въртяща се платформа е монтиран пакет от 30 направляващи (24 за Солнцепека) за ракети. А този е на шасито на танк Т-72. Екипажът извършва всички действия, без да излиза от машината – с помощта на мерник и силови задвижвания.

Tagged

8 thoughts on “Изненада: Руските военни измислиха как да разбият мощните укрепления на ВСУ

  1. 😆😅😅алкаши чибурашки, нищо не могат да направят, ватници!

    1. Докато правят „нищо“ ватниците успешно УБИХА вече НАД 450 000 осраински ФАШИСТА и бройката расте ежеминутно. Като бонус- компостирани са вече и НАД 15 000 натовски наемника, включително и поне 50 бълхарина за които дори и поименен списък има с имена, поделения, длъжности, адреси… Изпепелени и затрупани в едни „секретни“ бункери бяха и над 250 натовски висши офицера…

      И това НЕ Е пропаганда, а 100% вярна и ОФИЦИАЛНА информация на любимите ви цру и ми-6… Колко от това ви го казват по медиите у вас?

    1. няма пропаганда, дава ви се полезна информация, да не сте изненадани, когато ви изпратят на фронта.

  2. Леле боклуци руски как искам да стане нещо че да мога да ви трепя пред майките и бащите ви .Предатели долни

  3. Фашистът е създаден да мре, затова си търси компания!☆☆☆☆☆☆

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *