Изненада: Украински офицер разкри цялата истина за трагичното положение на армията! И ето какво му се случи!

Свят

Американското издание The Washington Post интервюира командира на ротата на въоръжените сили на Украйна Сергей Лапко. Частта му е била разположена в Дружковка (Краматорски район). Командирът се отвори пред репортери и изложи  цялата истина за ситуацията на фронтовата линия. 

Той не скри, че положението на украинската армия е много тежко: „Когато украински танк стреля от наша страна, това издава нашата позиция. И започват да ни обстрелват с всичко – Град, минохвъргачки. И просто се молиш да оцелееш“, са думите от интервю, публикувано в The Washington Post и цитирани в руските медии.

Освен това офицерът се оплака и от факта, че практически неподготвени бойци са изпратени на фронтовата линия. Цялата подготовка отнема около половин час. Самите войници споделиха това с командира и не скриха, че са им дали да изстрелят 30 куршума, а след това казали, че няма да дадат повече, тъй като е твърде скъпо. И Лапко казал на американските журналисти за това.
Стана известно още, че от 120 служители в ротата му са останали само 54 души. Някои загинали, други били ранени, а някои дезертирали, каза командирът. Причината за тежките загуби той отдава на това, че няма автомобили за евакуация на ранените, тъй като превозните средства са взети от служители от щаба.

Американското издание заключава, че украинските военни са принудени да се борят за оцеляване, защото се чувстват изоставени от командването. Откровенията на Лапко не бяха безнаказани за него. В постскриптум журналисти съобщават, че командирът на ротата е бил преследван и арестуван.

Прави впечатление, че днес те се опитаха да „запушат устата“ и на члена на Комисията по национална сигурност и отбрана на Върховната Рада Сергей Рахманин по време на речта му по украинския телевизионен канал „Украйна 24“. Депутатът каза, че обемът на оръжейните доставки за Украйна не компенсира загубата на оръжия и военна техника.

„Дори оръжията, които сега идват при нас, а това не е цялата гама от видовете оръжия, от които се нуждаем, се измерват в нещо с единици, нещо с десетки, нещо в най-добрия случай със стотици. И нашите загуби са много по-големи “, са думите на депутата.
Депутатът се опита да обясни, че страните преминават към нови видове оръжия с години и се учат да работят върху тях с години, но когато каза, че Украйна „няма тези години, за да натрупа достатъчен брой оръжия и да ги овладее“, водещата го прекъсна. Тя заяви, че вече няма ефирно време.

По-рано беше съобщено, че украинските власти репресират военни, които записват видео съобщения до президента Владимир Зеленски и говорят за истинското състояние на нещата в зоната на военни действия. И така, бяха арестувани бойци от 115-та бригада, които публично критикуваха ръководството си, че ги е изоставило.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *