Киев в отчаяние: Положението в Донбас, Харков и Одеса е критично! Руските войски настъпват и затварят котлите!

Свят

Руските войски подновяват настъплението си в посока Славянск, за да затворят котела в този район. Те са разположили допълнителни артилерийски части в южната част на Изюм.

 

Москва се опитва да организира подкрепа за бъдещите си настъпателни действия, заявява пресцентърът на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си пост във фейсбук.

Остава голяма вероятността от ракетни удари по Одеска област, предупреди говорителят на Одеската областна военна администрация Серхий Братчук.

Генералният щаб съобщава и че дивизия за изстрелване на ракети „Искандер-М“ е преместена и базирана в Брестката област на разстояние до 50 км от границата на Украйна.

Това означава, че работата на войските, затворени в котлите на Донбас е много лоша. Зенитно-ракетните комплекси и „Искандерите“ са смъртоносна комбинация. Затворените военни части на ВСУ трябва да се предадат или да загинат.

Украинските военни отново заявяват, че нараства заплахата от ракетни и въздушни удари по обекти на страната от територията на Беларус.

Институтът за изследване на войната (ISW), базиран във Вашингтон вече не може да говори за украински успехи или за руската армия, която уж стояла на едно място. Затова в обобщен анализ пише, че на 23 май руските войски продължават да напредват бавно в района на Северодонецк-Лисичанск, Лиман и в посока Бахмут.

Положението на украинските войски в района изглежда се влошава, пишат американците.

Това признание на Вашингтон вече означава, че положението на ВСУ наистина е критично. 

Северно от Северодонецк руските войски съобщават, че са окупирали село Шчедрищево, а на юг от Северодонецк и Лисичанск – Золоте, изравнявайки фронта в този малък район северно от Попасна. Бавно напредват и на запад и юг от Попасна, към Бахмут.

В северната част на тази бавно свиваща се дъга руснаците щурмуват град Лиман на 23 май и окупират северните му покрайнини.

В южната част, на север и североизток от Донецк, руснаците са засилили бомбардировките си на полузатворената Авдеевка и вероятно се готвят да я щурмуват.

На друг фронт, в Харковска област, руските сили продължават да държат линиите североизточно от Харков, в Липци и Рубижне. Освен това, както отбелязва ISW, според украинската страна групировката в тази посока е подсилена с части от ДНР и ЛНР, което може да показва решимостта на руснаците да задържат фронта тук и да попречат на украинците да прекъснат маршрута, водещ от север към Изюм.

От Изюм руските войски ще се опитат да настъпят към Славянск и Краматорск, административния център на украинската част на Донецка област, за да превземат цялата територия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *