Изненадващо разкритие: Ето кой направи предложението за болничните! И защо обществото бе изправено на нокти няколко дни?!

България отблизо

Лидерът на синдикалния профсъюз КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов намекна, че идеята за „нововъведението“, първият ден от болничните да не се заплаща, е на НФСБ и Валери Симеонов. И без да ги назовава, само с лека ирония подчерта, че е „идеята е много патриотична“.

Както очаквахме всички, обаче, премиерът Борисов се намеси като“добрия чичко“ и еднолично отмени тази „идея“ на Валери Симеонов. Въпреки че Симеонов е лансирал предложението, по всяка вероятност, за да направи мили очички на Борисов.

Но…твърденията на лидера на КТ „подкрепа“ си остават в сила.

Той потвърди, че отмененото предложение на ГЕРБ превръща всички, които си взимат болнични, ни повече, ни по-малко в…престъпници. Тогава и всички лекари, които издават болнични, трябва да са престъпници. Да не говорим, че България е на едно първите места в света, където работодателите плащат най-малко за болнични – първите три дни. Има развити държави, където се плащат месеци“, обясни Манолов.

На всичко отгоре, Манолов разкри схеми за източване на средства от НОИ, чрез болнични листове. Създават се търговски дружества, назначават се фиктивно десет души, които не вършат никаква работа и само си пускат болнични листове, като парите от тях после се прибират. Нека прокуратурата и НОИ да обяснят защо не се предприема нищо срещу тези фирми, а се обвиняват наистина болните хора, че са престъпници“, поиска Димитър Манолов.

Лидерът на „Подкрепа“ добави още, че премиерът му се е обаждал по телефона за болничните, но не са постигнали съгласие по темата. И вероятно, след като Борисов разбра, че синдикатите ще организират протести, изведнъж обърна палачинката. И отмени предложението за болничните. Очаквано.

А, според нас, целият този шум около предложението държавата да не плаща първия ден от болничните, бе просто поредния маскарад на Борисов и ГЕРБ. Те отдавна имат навика да пускат такива новини-патици в обществото, да следят реакцията, и ако тя е негативна, изведнъж да се появява на бял кон „спасителя“ Борисов, който отменя предложението, въпреки че не го е направил той.

Така Борисов от години си гради имиджа на „добряк“, който е принуден да прави „лоши“неща. Но когато хората го помолят, той е готов винаги да им помогне. Понеже е много загрижен за тях. Обаче ключовата дума тук е „помолят“. Някой трябва да помоли Борисов и да му целуне ръка. За да станат нещата. Въпреки че той като премиер е длъжен да се грижи и за хората, и за държавата.

Без молби и теманета. Въпреки че заплахата на синдикатите да организират протести за този „първи ден от болничните“ изглежда повече като молба, отколкото като заплаха.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *