Икономист посочи страшни последствия за България от приемането на еврото

България отблизо

Рецесия през 2023г. и невъзможност България да влезе в еврозоната през 2024 г. прогнозира пред Нова нюз икономистът Стоян Панчев. 

“Не трябва  да сменяме еврото на 1-ви януари 2024г. Това бързане да влезем в еврозоната е като бързането на Германия да изключи последните си ядрени централи при най-високата цена на електричеството в последните 40 години”, каза Панчев.

 

Според него в момента еврозоната е в много тежка ситуация. “Това е рекордна инфлация от последните 40 години. В Германия толкова високи цени не е имало от 50-те години на 20ти век. Цялата зона е в тежка криза”, смята икономистът.

По думите му 1-ви януари 2024г. “не е правилната дата” за България да влезе в еврозоната, защото “не е подходящо в тежка криза да сменяме паричната си система”. Той определи това като “неразумно”.

Рисковете са повече от плюсовете на този етап, смята още Панчев.

“Не е моментът, когато се случва някаква голяма промяна, ние да премахнем 25 години работещ валутен борд и да взимаме нова парична система”, обясни той.

По думите му промяната няма да има голям ефект върху заплатите на гражданите.

Като евентуални проблеми той изтъкна превалутирането и преминаването от валутен борд в евро. За пример Панчев даде двете страни с най-висока инфлация към момента в Европа – Естония и Литва. “И двете страни са имали валутен борд и са влезли в евро. Доказано е и от академична гледна точка, че направиш ли този преход от борд в евро, се получава допълнителен натиск нагоре в цените”, поясни Панчев.

Има два подхода, които могат да помогнат за справянето с инфлацията у нас, смята икономистът. “Единият е българските политици и институции да направят нещо. Това е възможно по линия на намаляване на дефицита в бюджета. Проблемът при свиването на бюджета, обаче е, че могат да пострадат капиталовите разходи на държавата и социалните програми”, обясни той.

“За да спре ръста на инфлацията обаче трябва да се премине през някаква икономическа болка”, допълни Панчев.

Вторият подход е външен и вече се наблюдава извън България. “Големите централни банки започнаха да повишават лихвите. Това също ще има болезнен ефект”, каза още икономистът. Той обясни, че повишаването на лихвите ще затрудни изплащането на кредитите на фирми и частни лица.

Неговата прогноза за следващата година е, че ще има рецесия, каза още Панчев. “Това, което могат да направят хора е да премислят своите разходи, да се подготвят добре за зимата и да проведат разговор със своя работодател, за да се направи индексация на тяхното заплащане”, съветва той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *