Още по въпроса за миличките европейци и злодея „Газпром“

България отблизо

Какво нещо е пропагандата на платените медии! Всички американски храненици в един глас крещят как „Газпром“ е ненадежден партньор и как кървавия тиран Путин бил използвал газа като оръжие срещу миличките европейци, това пише Виктор Папазов в материал на „Труд“.

Анализът му продължава така:

 

„Всъщност фактите говорят друго, но какво значение имат фактите, след като живеем в ерата на „новоговора“ и евро-атлантическите ценности.

Все пак да видим фактите:

1. Цените на газа, започнаха да хвърчат още миналата есен до $3000. Причината – Третия енергопакет на ЕС, който принуждава страните-членки да се отказват от дългосрочните договори, в които цената беше твърда, привързана към цената на петрола с намаление, и да минат към обвързване с цените ден за ден на борсите, което води до страхотно увеличение, което расте с всеки изминал ден.

2. Европейците сами наложиха ембарго на руския тръбопроводен газ, но Путин им е виновен! Има чудесна българска поговорка за такива случаи – кой ми с@а в гащите?

3. Газпром бил ненадежден партньор. Тук има два момента:

– ЕС и в частност Германия са ненадежен партньор, защото спряха лицензирането и пускането на Северен поток 2, независимо, че е изграден и готов за работа. Не ми се мисли как се чувстват европейските инвеститори в него.

– Напълно ненадежден партньор се оказа компанията Сименс, която по договор трябва да ремонтира и обслужва турбините на Северен поток 1. Една от турбините, която мина капитален ремонт в Канада, вместо обратно в Русия, се оказа в Германия, което противоречи на договора между Сименс и Газпром. Останалите 3 турбини са спрени също за ремонт, но Сименс не го извършва, оправдавайки се със санкциите.

Та, вярно че в тези отношения има един напълно ненадежден партньор, но това не е Газпром.

Такива ми ти работи. Както казват по нашите земи – крадецът вика: дръжте крадеца.“

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *