Икономист с неочаквано разкритие: Ето кога ще приемем еврото! Ще се смаете!

България отблизо
European flag

„Институциите не подготвиха приемането на еврото и то се отлага за юли 2024 г. Не чухме от министъра на икономиката нито една дума, че бързо и рязко ще спре инфлацията“ – каза в предаването „Денят започва“ на БНТ Бранимир Ботев от Европейската лига. 

 

„Не съм чул да има стратегия, не виждам адекватно управление на инфлацията„, добави той.

„Бюджетният дефицит е проблем и не виждам с това популистко говорене как ще се запази до 3% и дългосрочните лихвени проценти, които се влошават“, смята икономистът Владимир Сиркаров.

„Ако се поиска извънреден конвергентен доклад, в ЕК и ЕЦБ винаги наблюдават тенденцията през следващите 3 години, оптимистичният вариант е 1 януари 2026 г.“, допълва той.

„Ръстът на цените е 27% и е най-висок у нас от цяла Европа – като млечни продукти, комунални, цената на водата“, обясни Ботев.

„България няма формиран бюджет с „амортисьори“ на този процес, за съжаление това ще се отрази в бъдеще. България от нетен производител на храни се превърна във вносител. Докато не станем отново производител на храни, какъвто бяхме преди 30 години, ще сме жертва на покачващи се цени.

Има ли картел, защото след като 40% от стоките се продават в големите вериги, това няма как да не е картел, дори и непредумишлен. Намаляването на цените няма да стане с административен контрол. Справка Гърция, Италия, Франция“.

Във Франция събраха производителите, синдикатите и се разбраха. В Гърция сложиха таван на 53 стоки. Става с обоснован диалог.“

„Националните цели трябва да се дефинират от всички политически сили, по другите може да се спори“, смята Ботев.

„Един от проблемите, свързан с еврозоната е, че се влезе в полето на политическото говорене, твърди Сиркаров.

„Критиците поставят въпроси, които могат да се коментират, но се разширяват до катастрофични размери. При оптимистите се изтъкват плюсове, които се раздуват. Истината е, че влизането няма да доведе до сериозна инфлация, но ще намали заплати и пенсии, ще увеличи цените и хората няма да издържат. Влизането в еврото няма да доведе и до осезаеми чужди големи инвестиции.“

„Трябва да се сложи край на дебатите и да се отиде на експертен диалог, който да приключи с официална позиция. Трябва да се пазят хората, защото ние и официално сме най-бедната страна в Европа. За каква Еврозона ще говорим, когато там уж са само богатите?“, казва още експертът.

Според него шанс за Шенген е да влезем сред приоритетите на Испанското председателство, защото следващите две страни няма да се занимават с тази тема.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *