Инфлацията в цифри. Кой ни лъже, че живеем добре? Вижте статистиката!

България отблизо

Инфлацията постави 7-годишен рекорд. Годишната инфлация към края на януари е 4,2%, обявиха от НСИ. Това е най-бързото показване на цените от януари 2013 г. насам.

Високата инфлация се дължи на поскъпването на храните, горивата и водата, както и на вдигането на цените на ресторанти, самолетни билети, фризьорски услуги и други, пише в. „Труд“.

При храните рекордьор е месото. За година цените на месото и месните продукти са нараснали с 18,9%, което е най-бързото им покачване от 18 години и половина насам. Голямо е поскъпването и при плодовете и зеленчуците – съответно с 12,2% и 7%. Цените на виното са нараснали за година с 4,8%, а на млякото и млечните продукти – с 4,2%. Общото поскъпване на храните за година е със 7,8%, което е повече от увеличението на пенсиите.

Заради ниските лихви по депозитите, които са близки до нулата, инфлацията реално топи спестяванията на хората и фирмите в банките. Горивата за колите за година са поскъпнали с 10%, самолетните билети – с 11,7%, а водата за бита – с 4,8%. Наред с повишаването на цените ръстът на икономиката се забавя. Брутният вътрешен продукт на страната за четвъртото тримесечие на 2019 г. е 32,372 млрд. лв. като нараства с 3,5% на годишна база, обявиха от НСИ. Това е най-слабият ръст на икономиката от една година насам. През предходните три тримесечия ръстът на БВП беше съответно с 3,9%, 3,8% и 3,7%. Причините за това е спад на инвестициите с 1,2% и на износа с 1,5% през последното тримесечие.

В статията милостиво е спестено с колко поскъпнаха останалите храни. Млякото и сиренето струват почти двойно в сравнение с преди три години.

Цените на лекарствата бележат ръст 100 процента.

Консервите също удариха тавана.

Качествените продукти, доколкото изобщо могат да се намерят, са на космически цени.

Рибата удари тавана.

Детските храни – за тях просто нямаме думи.

И на фона на всичко това някой ни говори непрекъснато, че живеем по-добре и ставаме все по-богати.

Извинете, но това е цинизъм!

Управляващите не могат да управляват и би трябвало да си дадат оставките.

Ще го направят ли?

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *