Иронично: Арабските шейхове отказаха да дават на Запада природен газ!

Свят

„Катар заплашва да лиши европейците от газ“, съобщава статия в последния брой на немския Spiegel, в която се казва, че надеждите за замяна на руските енергоносители с близкоизточни са рухнали и по някаква причина нито един от производителите не подкрепят инициативата за въвеждане на таван на цените на газа.

 

Причината е ясна. Естествено, че Катар и другите производители няма да подкрепят намаляването на цените на газа, което Запада се опитва да направи. Ами че те от това печелят. Как ще се оставят Запада да им диктува цените, особено при наличието на такъв могъщ съюзник като Русия?!

„Германия и други страни от ЕС искат да заменят руските енергийни доставки с доставки от Катар. Но министърът на емирството открито казва, че неговият газ може да попадне някъде другаде“.

„Европейските планове за намаляване на цените на газа са „лицемерни“, каза министърът на енергетиката на Катар Саад ал-Кааби в интервю за Bloomberg TV.

„Намесата на пазарите би била в противоречие с правилата на конкуренцията и би застрашила инвестициите в производството на газ. „Свободният пазар винаги е най-доброто решение“, сопна се Ал-Кааби.

Според него проблемът е в цената, която държавите или компаниите са готови да платят.

След това конкурентни вносители могат да прихванат пратки, които всъщност са били предназначени за Европа, защото биха могли да предложат повече.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *