Искрен Веселинов каза дали ни трябва АЕЦ „Белене“ и могат ли ВЕИ-тата да го заменят!

България отблизо

АЕЦ „Белене“ или „Козлодуй“, или дъвка за наивници? Това се казва в позиция на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, публикувана във Фейсбук страницата му.

Гледам вчерашните „напрежения“ в управляващата коалиция и се чудя да се смея ли или да плача. Помни ли някой, че в 44-тото НС рестартирахме проекта „Белене“, че се търсеха инвеститори, които да не ощетяват държавата или потребителя, че реално имаше такива, но нещата се забавиха и затихнаха безславно, когато правителството взе да се клати?

Впрочем Тръмп вече беше сдал властта и Чичо Сам недвусмислено скръцна със зъби, а на ГЕРБ толкова им трябваше. Сега от БСП решиха да бранят проекта – похвално, но и те знаят, че няма да стане, защото са част от правителство, на което бабуваше посланика от „Козяк“. Малко игра с публиката не вреди обаче, а и „Белене“ срещу „Козлодуй“ е нещо като „Левски“ срещу ЦСКА – всеки си има фенове.

Министърът на екологията обаче е „зелен“ и мрази мирния атом точно колкото и въглищните централи, та шансът за бърз старт на който и да е от двата проекта изглежда утопия.

А въпросът изобщо не е „или“. Поне за нас във ВМРО, а и за всички, желаещи да се развива ядрена енергетика в България. Двата проекта могат да се развиват едновременно – единият чрез стратегически инвеститор и контролен пакет акции за държавата, а другият – финансиран от АЕЦ „Козлодуй“ със собствени средства.

Вървим към бъдеще с много електромобили и растяща консумация на ток. „Зелената сделка“ е на път да извади от употреба огромни енергийни мощности, които не могат да бъдат заместени от солари и перки, за огромно нещастие на зеленистите.

Когато във втория мандат на Борисов коалиционните му партньори от либералната десница (тогава РБ, днес ДБ) спряха „Белене“, основен мотив беше неизгодната цена от 16 ст./киловатчас. Днес се търгува на тройна и нищо не вещае нещата да се променят към добро за потребителите.

Но пък това е шанс за България да привлече инвеститори, защото няма много ядрени проекти в Европа в толкова напреднала фаза – с одобрени площадки и действащ ОВОС. Да се прехвърлят реакторите от „Белене“ към „Козлодуй“ е стратегия за минимизиране на щети, а не за реализиране на максимална пазарна полза. Трябва обаче смелост да се осъзнае това и да се излезе от сянката на презокеанския сюзерен, да се защити интересът на държавата.

Дали ще го направи това правителство, или ще трябва да отстъпи властта на друго, по-отговорно, но на България е нужна АЕЦ „Белене“ (не само заради вложените в нея милиарди), нужен е и нов блок в АЕЦ „Козлодуй“!

Всичко друго е компромис!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *