Италия и Германия готови да поръчат „Спутник V“ и без Европейската агенция по лекарствата!

Свят

Италианският премиер Марио Драги призна, че Рим ще може да вземе свое решение за вноса на руската ваксина „Спутник V“ в страната, ако не бъде взето общо европейско решение.

 

Това каза политикът в петък на първата пресконференция като премиер, в отговор на въпрос на кореспондент на ТАСС възможно ли е Италия да поръча партида от това лекарство.

„Ще поръчаме „Спутник V“, ще видим. Ако европейската координация, особено в здравеопазването, не работи, трябва да сме готови да действаме сами. Това не го казвам само аз“, каза Драги. „Германският канцлер Ангела Меркел ми каза, че ако EMA (Европейската агенция по лекарствата) одобри руската ваксина, това е добре и ако не, това ще бъде направено в Германия. Това е нормален прагматизъм. Трябва да разчитаме на европейско единство, но ако не се постига, трябва да го направим по различен начин „, каза премиерът.

По-рано, Меркел не изключи възможността за закупуване на руската ваксина от Германия, ако не бъде постигнато общо решение по този въпрос в ЕС.

„Германия ще поръча руската ваксина „Спутник V“, ако тя бъде разрешена за употреба в Европейския съюз, заяви Меркел, добавяйки, че Берлин може да осигури сам доставките, ако блокът не го направи“. Въпреки че Меркел би предпочела съвместни поръчки от страна на ЕС, „ако не се стигне до такава европейска поръчка, тогава трябва да тръгнем по свой собствен германски път“ каза тя, цитирана от Нюз.бг.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *