Москва: Евросъюзът одобрява руската ваксина „Спутник V“, защото страните-членки вече сами си я купуват!

Свят

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна последователна експертна проверка на регистрационното досие на руската ваксина срещу коронавируса „Спутник V“.

Това стана не за друго, а защото страните-членки на ЕС започнаха сами да си я купуват.

Това съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ), цитиран от РИА Новости.

Агенцията ще тества ваксината за съответствие със стандартите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество.

Руският фонд за преки инвестиции обяви началото на непрекъсната експертна процедура за оценка на руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавирус. Експертизата бе започната от Комисията по лекарствата за медицинска употреба към Европейската агенция по лекарствата (EMA)“, казват от руския фонд.

Пояснява се, че решението на комисията за започване на процедура за последователно изследване  и оценка, е взело предвид резултатите от лабораторните и клинични изпитания на ваксината при възраст от 18 години нагоре. „EMA ще направи оценка на съответствието на ваксината „Спутник V“ със стандартите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество“, заяви представител на Руския фонд за преки инвестиции.

Унгария и Словакия вече одобриха използването на „Спутник V“, без да чакат общоевропейска регистрация на лекарството от EMA. Нещо повече. „Спутник V“ е една от двете водещи ваксини срещу коронавирус в света, по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Той е регистриран от 42 държави с общо население над един милиард и сто милиона души. 

Руският център „Гамалея“, който създаде ваксината, и Руският фонд за преки инвестиции си  сътрудничат с националните регулатори по целия свят и предоставят всички необходими данни за клиничните изпитания на руската ваксина, подчерта фондът, цитиран от РИА Новости.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *