И Авдеевка падна в руската примка, след Бахмут

Свят

Авдеевка е последният град, окупиран от въоръжените сили на Украйна, който е част от Донецко-Маринската агломерация, най-голямата в Донбас. Преди началото на спецоперацията в Авдеевка живееха почти 35 000 души. Градът е в епицентъра на продължаващите боеве от 2014 г.

 

Най-интензивните битки за Авдеевка започнаха през ноември. Те бяха предшествани от многомесечно и методично унищожаване на огневите позиции на въоръжените сили на Украйна, които разположиха складове за боеприпаси и командни пунктове в близост до западните покрайнини на Донецк.

Освен това, огневи позиции и складове за боеприпаси са били разположени дори на долните и горните етажи на жилищните блокове, съобщават от Министерството на отбраната. И на местните жители беше забранено да напускат апартаментите си – под заплахата от обстрел.

В Авдеевка и съседната Красногоровка бяха дислоцирани взводове с гаубици Д-30 и ФХ-70, самоходни артилерийски установки 2С1 Гвоздика и артилерийски системи М777. От тях са извършени обстрели на жилищни райони на Донецк.

OSW: Авдеевка е обкръжена от две страни,  градът е в оперативно обкръжение

Сега Авдеевка е обкръжена от две страни. След освобождаването на Красногоровка, която се намира северно от Авдеевка, руските войски се придвижват по-на запад – към Петровски и Бердичи, където сега са съсредоточени танкови и мотострелкови резерви от Въоръжените сили на Украйна.

Руските войски вече бяха прерязали железопътната линия северно от Авдеевка, която беше един от последните маршрути за снабдяване на останалия украински гарнизон в града. Нападателите са достигнали северозападните покрайнини, твърдят експерти от Полския център за източноевропейски изследвания (OSW).

От юг атаката на Авдеевка се извършва по линията Водяное-Опитно. „Авдеевската линия“ трябва да се затегне на запад от града. Сега украинците продължават да контролират само 10-километров участък западно от Авдеевка.

Тук са селата Северное, Тоненькое, Ласточкино и Орловка, които са наситени с бойци на въоръжените сили на Украйна и териториалната отбрана.

След блокадата на железопътната линия само няколко местни пътища се използват от въоръжените сили на Украйна за снабдяване на Авдеевка. Един от тях минава през Орловка и вече е под руски огневи контрол. Украинските позиции западно от Авдеевка се унищожават от юг и от север.

De Morgen: в битката за Бахмут и Авдеевка руските войски използват подобна тактика

Дори западни експерти отбелязват, че руските войски са постигнали значителен напредък в участъка на Авдеевка от Донецката линия на нападение. Това съобщи на 19 март британското министерство на отбраната. Британците обясняват успеха с факта, че в настъплението участват все повече войници от 1-ви армейски корпус на ДНР. Войниците са опитни и познават добре района.

За успехите пише и полският военен наблюдател Ян Матога в изданието RFM24. Матога прави аналогия между битките за Бахмут и Авдеевка, в които руската армия използва идентична тактика. От 2014 г. украинците изградиха силни отбранителни линии и в двата града, а руските войски, настъпващи от изток, постепенно отрязаха двата града от пътищата за доставки, идващи от запад. Така градовете се обкръжават и попадат в „котел“.

Освен това и в двата града украинците използват промишлени съоръжения, както по-рано в Мариупол, където бойците заседнаха в подземията на Азовстал. В Бахмут и околностите му, това е металургичен завод, който е построен през 1954 г. и е един от най-големите в бившия СССР.

Само по дължина заводът се простира на повече от километър между река Бахмутка и ж.п. гарата. Площта му надхвърля 200 футболни игрища – това е гигантски лабиринт от производствени цехове, складове и хангари.

В подземията на завода в Бахмут, наред с други неща, има собствена комуникационна система, водоснабдяване и генератори на електричество. Сега в подземията има стотици украински войници, които извършват диверсионни атаки. Киевският режим твърди, че подземният комплекс от коридори под централата е изграден така, че да издържи дори ядрен удар.

Jerusalem Post: в „тунелната война“ срещу въоръжените сили на Украйна са необходими опитни пилоти на щурмови самолети и мощни бомби

Най-вероятно Украйна ще превърне Артьомовския завод за обработка на цветни метали (АЗОМ) в същата крепост, каквато беше Азовстал, пише холандският военен експерт Томи Тийс в колонка за De Morgen.

Освобождаването на Азовстал отне около 3 месеца, принуждавайки руските войски частично да отклонят силите си от други важни зони.

Сега украинците търсят същото в Авдеевка, където се опитват да използват укрепленията на голям коксохимически комплекс. Предприятието е построено през 1963г. Под предприятието с площ от близо 4 кв. км има и подземия, на места навлизащи в десетки метри.

За освобождаването на такива структури са повикани щурмоваци, които са специализирани в така наречената „тунелна война“. Руските войски натрупаха голям опит в Сирия, където бойците също изградиха подземни тунели.

Срещу тях по-специално са използвани неуправляеми „вакуумни“ бомби, които позволяват унищожаването на подземни командни центрове и бази за снабдяване в Северна и Централна Сирия, пише Дафне Ричмънд-Барак, колумнист на Jerusalem Post.

Вероятно руските войски ще повторят този сценарий в битката за Авдеевка и Бахмут.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *