Ренета Инджова смрази новите партии. Нарече ги дизайнерски и обясни как вредят на България

България отблизо

„След като страната е била на пауза, както каза премиерът Гълъб Донев, има напредък в различни направления. Има проявен разум в някои политики… Бюджетната политика не се подхлъзна да направи нов бюджет, който щеше да е безразборен в страна на повишаване на разходите. Би могло да се препоръча по-голямо управление на бюджетната политика от гледна точка на разходите – да не надвишават разходите за потенциален растеж в бъдеще“.

Това каза пред БНР Ренета Инджова, първият служебен министър-председател на страната, първата жена премиер у нас.

И поясни, че ако държавният бюджет не се управлява в посока, която да рационализира разходите, които да се прилагат там, където биха довели до бъдещ икономически растеж, ще се наложи всичките ползи, които сега населението има от повишаване на социални придобивки и на минималната работна заплата, да бъдат изядени и потушени от политика, която е вероятна в повишаване на данъците или в увеличаване на дълговото бреме.

Според Инджова страната ни е в огромно закъснение по Плана за възстановяване и устойчивост спрямо останалите страни в Европа и смята, че тече процес по разкачване на България от този план.

В предаването „12+3“ тя посочи, че дъвката „ще има или няма да има редовен кабинет“, която постоянно се дъвче, няма да доведе до резултат:

„Когато едно нещо е изчерпало потенциала си, когато се е разбрало, че правим едни и същи простотии, дори да се излъчи правителство, то няма да е дълготрайно, нито ще решава проблеми. Освен комплекса от провали, имаме и последна репутационна щета – оставеното от правителството „Петков“. Тук се отива в история, сложила такова петно, че не знам кой ще тръгне да провежда смислена политика с партньор като България – нито по отношение на НАТО, нито по отношение на ЕС. Само до средата на миналата година се казва, че България ще участва само с хуманитарна и с техническа помощ във войната в Украйна, а от вчера се хвалят колко хубаво било, че „Ди Велт“ отчел принос на България в спасяването на Украйна. Що за резил може да бъде такова изявление? С това заглавие „Ди Велт“ се подиграва. Не може във война да се участва с тайни споразумения„.

По думите на Инджова политическите проекти, които се създават, се правят по дизайн, който да предполага невъзможност да се излъчват правителства:
„Какъвто и да е изходът от кризата, той ще се повтаря – избори – по начина, по който знаем, с лицата и с мошенгиите, които знаем“.

Tagged

1 thought on “Ренета Инджова смрази новите партии. Нарече ги дизайнерски и обясни как вредят на България

  1. До кога некадърните ни политици, заплашвайки незнайно кого, а е реално да е себе си,
    като не са в състояние да развиват икономиката , размахват плашилото за увеличаването на данъците. Това Европа прави от години ! Не може бедняка и новобогаташа да плащат 10 % ??? Що за идиотщина ??? Това доведе ли до вливане на инвестиции ??? Да, да, ама НЕ ! В крадлива държава като нашата, могат да богатеят само политиците ! За това сме на този хал ! …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *