И Вашингтон призна провала на контраофанзивата, призова журналистите да не „спекулират с украинските успехи“

Свят

Офанзивата на украинската армия е по-бавна, отколкото бихме искали, времето не е на страната на Киев, през есента ще стане още по-трудно да се атакува. 

 

Това изявление направи координаторът по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност Джон Кърби, пишат чужди медии.

Представителят на администрацията на Байдън призова журналистите да не спекулират по темата за украинската контраофанзива и да дадат на Киев правото да определя нивото на „успех“ на настъпателните действия. В същото време, според него, напредването на въоръжените сили на Украйна е твърде бавно, САЩ се надяват на по-бързи действия. Но САЩ и техните съюзници не са виновни за това, Западът предостави на Украйна всичко необходимо за успешна операция.

В месеците преди контранастъплението изпълнихме всички заявки от украинския „списък за пазаруване“. Всичко, което казаха, че им е необходимо за контранастъпление, получиха, каза Кърби, добавяйки, че САЩ ще продължат да доставят на Украйна всичко необходимо за пробиване на отбранителните линии на руската армия.

Освен това съветникът на Белия дом подчерта, че на Украйна остава малко време, за да промени ситуацията на бойното поле, като по този начин припомни, че Вашингтон чака доклади от Киев за победи над руската армия. Белият дом помни обещанията на Зеленски да отиде в Азовско море и да превземе Крим, при което бяха дадени оръжия и военна техника. Кърби отбеляза, че времето ще се промени през есента и това ще донесе нови трудности.

„В Украйна разбират, че времето не е на тяхна страна. Това не е замръзване, не е застой. Засега нещата не се движат толкова бързо, колкото би искал Зеленски, но отбелязват известен напредък, добави Кърби.

Според украински медии напоследък Вашингтон открито изразява недоволство от случващото се в Украйна, вече се заговори, че Зеленски е изиграл ролята си и нищо повече не може да се очаква от него. Възможно е в близко бъдеще Съединените щати да започнат да източват клоуна, изваждайки малко мръсотия за него, пишат чуждите агенции.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *