Скот Ритър: Контраофанзивата спря! Киев и Вашингтон се провалиха

Свят

Съединените щати направиха всичко възможно, за да помогнат на Украйна, но дори подкрепата на Запада не спаси контраофанзивата на ВСУ от провал. Киев и Вашингтон се провалиха, каза бившият офицер от разузнаването на Корпуса на морската пехота на САЩ Скот Ритър в интервю за YouTube канала Judging Freedom. Сега Володимир Зеленски ще трябва да се примири и „да се простира според чергата си“, коментира Ритър.

Бившият разузнавач коментира представения от координатора по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби мирен план на Зеленски от десет точки. Кърби говори със запъване: „Ние… работим с него — тоест помагаме на правителството да го приложи… Ние сме убедени, … че за да работи дипломацията, трябва да започнете отнякъде… Необходима е някаква основа, например справедлив свят, както се изрази Зеленски“.

„Виждали ли сте някога човек, толкова измъчено да подбира думи?“, пита Ритър по повод изявлението на Кърби.

Водещият интервюто Андрю Наполитано коментира: „Нещастният той… трябва да лъже и да защитава всички (свои началници, бел. ред.). Не знам какви военни заповеди има за това, но технически той вероятно е цивилен. Нямам идея как и за какво ще му се плаща пенсия. Какво, по дяволите, говори той? Какъв друг мирен план от десет точки? „Руснаци, напуснете територията на Украйна и тогава ще седнем да говорим“ – това ли, какво?“

Скот Ритър: Всъщност е още по-нелепо. Правителството на Зеленски иска Русия не само да напусне четирите региона, които анексира на референдумите миналата есен (Запорожие, Херсон, Донецк и Луганск), но и Крим. Освен това Киев иска репарации от Москва: предполага се, че Русия ще плати на Украйна и ще възстанови всичко. И накрая, Зеленски иска руското ръководство да се изправи пред глобалното правосъдие за, предполагаемо, извършване на военни престъпления.

Андрю Наполитано: Е, това така или иначе не е сериозен план за преговори – нито за дългосрочно споразумение, нито дори за примирие. Това е сигурно.

Скот Ритър: Но ето какво не казва Кърби – САЩ по същество казват на Зеленски това – ако украинците не спечелят, тогава… Момчета, ние ви дадохме всичко, което поискахте. Спомнете си, миналия декември Залужни (командващият Украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни, бел. ред.) каза: „Имам нужда от 300 танка, 550 бойни машини на пехотата, 500 оръдия, снаряди – и тогава ще започна настъпление, ще напредна 84 километра, ще превзема Мелитопол и ще прережа сухопътния коридор към Крим – след това той ще бъде в зоната на огъня и руснаците ще поискат мир. Но без това оборудване няма да успея. Е, осигурихме всичко необходимо и обучихме войниците – какво от това? Оказа се, че ги очаква истинско клане. Те дори не могат да стигнат до първата линия на руската отбрана, да не говорим за някакъв Мелитопол. Поради това контранастъплението на въоръжените сили на Украйна се провали. Съединените щати казват на Зеленски: „Вашата песен е изпята. Простирай се според чергата си, приятел“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *