събота, април 20, 2024
Начало > България отблизо > И жалко, и смешно: Психодесните искат Трети март да не е национален празник! Бил имперски празник на Русия!

И жалко, и смешно: Психодесните искат Трети март да не е национален празник! Бил имперски празник на Русия!

България отблизо

Консервативно обединение десница (КОД) с председател Петър Москов инициира референдум за датата на официалния национален празник на България, съобщават от партията.

В позицията се казва, че „3-ти март е празник, който трябва да почитаме, но не може да бъде НАЦИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК. Основният национален празник на България трябва да е отражение на наши, български национални постижения, а не на възторг от резултата от имперски конфликти, които са съвпаднали с нашия интерес“.

КОД ще инициира в следващите месеци национален референдум за промяна на основния национален празник на България. От партията посочват няколко дати, обединяващи българите и стремежите на народа ни за обединение и национална идентичност:1. Денят на Съединението на България – 6-ти септември. 2. Денят на независимостта на България – 22-ри септември.3. Денят на българската духовност – 24-ти май.

Ще инициираме такъв референдум не заради вътрешнополитическо дърлене или за да дразним руснаците. Правим това с дълбокото убеждение, че националният ни празник трябва да чества наши си, български постижения, които са ни запазили през времето като нация, отбелязват от КОД.

Няма смисъл да припомняме на Петър Москов, че ако не беше Руско-турската освободителна война, ако руският народ и неговият император не бяха решили да тръгнат на война, за да освободят своите братя българи, сега нямаше да има нито празник на независимостта на България, нито 24 май, нито никакъв друг празник.

Просто защото ние щяхме да сме турски вилает, в който споменът за България щеше да бъде унищожаван още петстотин години.

Как да кажем на такива хора, че да разберат:  Русия освободи и възроди България. Без Русия нямаше да ни има.

За какъв референдум и за какъв друг национален празник да говорим?! Не е ли жалко и смешно това, което предлагат психодесните?!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *