И Първанов скочи на Радев: Той иска да започне лов на вещици!

България отблизо

Парламентарните избори на 4 април могат да не доведат до формирането на ефективно правителство и да се стигне до избори 2 в 1 наесен, прогнозира пред „24 часа“ Георги Първанов, президент в периода 2002 – 2012 г. и създател на партия АБВ.

„Не твърдя 100-процентово, че няма да се състави правителство. Но и да има правителство, много трудно е тези партии и лидери да се съберат в името на конструктивни цели и да се разберат за нещо повече от това да се разправят със сегашното управление и да има лов на вещици. Не виждам добрата перспектива за България към този момент“, казва той.

Според него има опасност да се получат 3 центъра вляво, което би обрекло левицата на резултат, който няма да е успешен.

Първанов съветва сегашния президент  Румен Радев да бъде добър посредник в политическия диалог в името на националните цели.

„По принцип и по конституция, в духа и на световната и европейската практика президентът трябва да има такава роля. Той наистина би трябвало да бъде добър социален и политически посредник. И аз съм се опитвал да го правя. Петър Стоянов преди мен също имаше такива опити. С поведението си президентът Радев взриви много от мостовете, които можеше да има, за да изпълнява той такава роля. Твърде много тежки думи се изрекоха между двете страни на “Дондуков”. Не е само вдигнатият юмрук, той олицетворяваше една непримиримост“, коментира Първанов.

Според него не е изненада решението на Радев да се кандидатира за втори мандат.

„Който е следил внимателно посланията и поведението му, трябва да е очаквал подобно развитие. А какви са шансовете му – зависи какви конкуренти ще има. Защото няма да има дебат по същество. Ако погледнем външната политика – наследството, което Радев би оставил, не е сериозен аргумент в негова полза. А ролята му във вътрешната политика може да бъде сложно и нееднозначно оценена. Не знам дали от другата страна ще има кандидат, който да го превъзхожда, така че не е изключено да стане и това. Твърде рано е да се говори“, смята Първанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *