Сачева каза кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент и ще има ли кабинет „Борисов 4“!

България отблизо

„През 1997 г. работех в Министерство на труда и социалната политика и много добре се сещам, че въздухът миришеше на „гражданска война“. Политиката се разви за тези 25 години, но все още имаме нужда от политици, които мислят за държавата“, каза социалният министър Деница Сачева.

 

Сачева коментира въпроса възможно ли е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да се яви на президентските избори: „Прекалено рано е да коментираме каквито и да било лица, но със сигурност в ГЕРБ има много хора, които са достойни да вземат тази позиция.

Едно е сигурно – не сме обсъждали създаването на ново правителство без премиер Бойко Борисов“.

Ще допълним само, че там, в ГЕРБ, трябва най-накрая да се разберат какво ще правят Бойко Борисов. Дали ще го предлагат за президент или ще го мъчат за премиер. Обаче отсега е ясно, както каза и проф. Александър Маринов, че ако Борисов се кандидатира за президент, това ще улесни изключително много задачата на Радев. И със сигурност, тогава Румен Радев ще победи още на първия тур с голямо мнозинство.

Що се отнася до президентските избори и Радев, Сачева заяви следното:

„Прекалено рано е, и въобще не коментираме темата за това кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президент. По никакъв начин думите му на Радев, че ще се кандидатира за втори мандат като президент не ни пришпориха.

Радев непрекъснато тича пред вятъра – това си е негова стратегия, която непрекъснато следва и непрекъснато се проваля.

Ето – виждате, че дори не изчака вицепрезидентът Йотова да се излекува от коронавируса и да е до него. От нейно име говори, очевидно притиска БСП“, каза социалният министър.

„Ще споделя само, че изключително консолидиращо се отразява говоренето на Цветан Цветанов за ГЕРБ. Всички в партията са меко казано възмутени от това, което се случва. Той ни сплотява, а не ни разцепва

Ако е има данни за престъпление отдавана е трябвало да ги сподели в прокуратурата“, категорична бе Сачева.

А що се отнася до изборите и битката ГЕРБ-БСП социалната министърка прогнозира, че
„съвсем скоро и от ГЕРБ ще обявят водачите на листите. Рано било да се прогнозира какво ще се случи на изборите. В момента имало много задачи, които трябва да изпълни правителството.

А в БСП, пък, имало прекалено много проблеми в моменти. Не мисля, че съществува въпрос дали има избор между БСП и ГЕРБ. БСП е твърде ангажирана със себе си, за да може да работи в полза на държавата“, отряза социалният министър.

Тя сподели и какво ще стане с помощите за пенсионерите. „Каквото и да направим винаги ще бъдем обект на критики. Просто защото такава е ситуацията – ние носим отговорност, а другите гледат отстрани и критикуват.

Никога не сме казвали, че ще даваме по 50 лева на месец за пенсионерите до изборите. Тази мярка ще продължи до края на извънредното положение. Средният разход на един пенсионер за лекарства на месец е около 56 лева и именно заради това решихме да дадем по 50 лева на всички възрастни без значение от размера на пенсията им“, поясни министър Сачева.

„Имаме уговорката, че отварянето на ресторантите ще се случи на 1 март. Все пак решенията са изцяло плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, а не на политически решения. Тепърва ще се реши дали това ще се случи“, поясни министър Сачева.

Тя увери, че антикризисните мерки ще продължат да действат максимално дълъг период. Социалният министър увери, че ако ще има нови мерки, то те ще се от 1 април.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *