И Словакия отряза украинското зърно

Свят

Словакия ще последва примера на Полша и Унгария и като тях – едностранно  -ще удължи забраната за внос на украински храни, съобщи „Ройтерс“.

 

Все пак от Братислава очакват, че Европейската комисия ще продължи забраната и след 15 септември. Но ако това не стане Словакия ще се присъедини към решенията на Унгария и Полша.

Министърът на земеделието Йозеф Биреш обясни, че заради мерките на Варшава и Будапеща украинският експорт в Словакия може да се увеличи. Голяма част от украинското зърно може да остане в страната и да подбие цените на местните производители. Да не говорим, че то идва от страна, в която се води война и от 19 месеца всеки ден там се изсипват тонове експлозиви. При това положение зърното няма как да остане чисто.

По-рано през деня унгарският земеделски министър Ищван Над обяви, че има уговорка и че заедно с колегите си от Румъния, Словакия и България ще приложат национални мерки, ако Брюксел не удължи мораториума. Нашият министър на земеделието Кирил Вътев вече обяви, че украинското зърно е опасно за България.

От своя страна Румъния обяви, че ще изчака решението на Европейската комисия, а българският министър  на земеделието Кирил Вътев съобщи, че ще подаде оставка, ако премиерът Денков му я поиска.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *