Карадайъ: България е в политическа криза и вината е на ГЕРБ! Управлението е популистко и гарантира напрежение и несигурност

България отблизо

Управлението на ГЕРБ е провал. Страната е в политическа криза. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на движението. 

Пълен провал е популистко-националистическото управление в страната, обяви ДПС в декларация. Основната отговорност носи ГЕРБ, констатира партията.

Промените в Изборния кодекс бяха сериозен политически тест и за пореден път ГЕРБ се провали на този тест, посочи лидерът на ДПС по повод спазването на правата и свободите на гражданите.

„Днес приехме декларация. Централният съвет на ДПС потвърждава своята категорична позиция, че популистко-националистическото управление на страната е пълен провал. ГЕРБ генерира напрежение, несигурност и нестабилност. Два месеца преди евроизборите се намираме в политическа криза и основната отговорност носи ГЕРБ. Основни причини са липсата на реформи и неспособност за носене на отговорност. Сериозното погазване на правата на българските граждани крие погазване и на европейските ценности. Случилото се с ЦИК беше поредният тест и ГЕРБ се провали“, посочи Карадайъ и заяви, че правата и свободите трябва да се извоюват.

„30 г. след демократичните промени се налага да продължаваме да убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство. Ние, членовете на Централния съвет на ДПС, заявяваме, че ще продължаваме да отстояваме демократичните ценности – това е пътят за противопоставяне на национализма и на всяка политика, която застрашава мира. Призоваваме всички демократични партии и обществото да се противопоставим на всяка форма на популизъм и национализъм“, обясни той.

Карадайъ заяви, че отговорността за държавата изисква решителни действия в името на бъдещето. „Само с активното участие на всички граждани и на цялото общество можем да гарантираме мирното бъдеще и просперитета на България“, посочи той.

Председателят на ДПС заяви, че е взето решението партията да участва самостоятелно в евроизборите. „Централният съвет упълномощава председателя и Централното оперативно бюро да подредят листата от кандидатите“, посочи Карадайъ.

 

Двойният стандарт в морала е характерен за някои други, но не и за ДПС, отбеляза Карадайъ.

„На ГЕРБ и на цялото общество даваме знак за отговорност и загриженост за състоянието на страната и за нейното бъдеще. Относно закана за предсрочни парламентарни избори, ние от ДПС не си служим с такива инструменти – не очаквайте от нас закани, а реални действия“, коментира Карадайъ.

„Не сме предлагали преференциалното гласуване да отпадне, а предложихме по-справедлив праг за преференциите“, подчерта Мустафа Карадайъ.

„Ние не сме предложили преференциалното гласуване да отпадне, а предложихме по-справедлив праг за преференциите. Ние не сме партия на еднодневните решения. Някои партии имат етикета, откакто са се появили, че сутрин имат едно поведение, на обяд – второ, вечерта – трето. Ние не сме от този род партии, независимо какъв е партийният ефект, ние си следваме партийните решения. Ние сме последователна партия и си носим отговорностите. И в Народното събрание не сме имали проблем да отлъчваме хора, които са се шмугнали в партийната листа на база партийните решения и в един момент са решили да не ги спазват“, заяви Карадайъ.

Той посочи още, че правителствената криза е перманентна. „Нашата алтернатива е много ясна – ясна програма за ускорено развитие на страната. Ние не споделяме аритметичните политики на мнозинството“, довърши Карадайъ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *