Каракачанов постави Борисов на колене: Или приемаш утре нашите предложения, или отиваме на избори!

България отблизо

Парламентарният сезон си е парламентарен сезон. Пожелавам на депутатите да не намаляват бюджета за отбрана. Това заяви вицепремиерът и министърът на отбраната Красимир Каракачанов при откриването на учебната година във Военната академия в София. 

„Ние сме заявили 6 идеи и предложения за Конституция. Смятаме, че те са фундаментални“, каза той. „Ако говорим за честни избори, трябва да спрем купения вот. Може да го сторим по един начин – в Конституцията пише, че образованието до 16-годишна възраст е безплатно. Не може хора, които са се отказали и не са се научили да пишат и говорят български и живеят в гетата, да гласуват за 20 лева.

Те гласуват не за хора и идеи, а за банкноти“, възмути се политикът. Според него трябва да се върне наборната военна служба. „Така младите ще изпълнят конституционното си задължение. 2008 година текстът бе променен необмислено. Как един младеж ще защитава страната си, като няма никаква военна подготовка? Той ще е пушечно месо. Нашите желания са фундаментални“, подчерта отново той.

„Държавата дава, но и гражданите трябва да се отзовават най-вече на основното си задължение – да защитават страната си, когато се наложи“, подчерта Каракачанов.

„Компромисите са хубаво нещо, но не може да се правят 4 години едностранно“, добави вицепремиерът.

„Винаги съм бил привърженик на президентска република, абстрахирайки се от това кой е сега президент и кой може да бъде такъв в бъдеще“, заяви той и добави: „Тук не става въпрос за неща, които сме си измислили в последния момент, а идеи, които лансираме от години. Единственият компромис, който може да направим, е да се направи референдум за всички предложения за промени и да се види какво точно предпочитат хората“, каза Каракачанов. „Мисля, че по тези въпроси хората ще се произнесат. Дори и да не са гласували 50%, че да е валиден референдумът, поне ще ни ориентира за настроенията на хората“, смята военният министър.

„Според мен трябва да се укрепи семейството между мъж и жена и опитите да се промъкват някакви джендеризми“, каза още той.

„Утре няма да подпишем проекта, ако той не е съобразен с нашите предложения“, категоричен бе Каракачанов. По думите му има вариант за оставка и предсрочни избори. Той призна, че не знае кога ще има коалиционен съвет. „Би следвало да има изясняване на позициите, преди да се иска събиране на подписи от 120 депутата“, каза Каракачанов. „Бързането за промени в Конституцията може да е само грешка. С бързане се правят грешки“, смята той.  „Няма как да се гонят 160 гласа, при положение, че не е имало дебат в парламента, да се видят какви са предложенията и какво мислят всички политически сили“, заяви той.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *