Инфарктна нощ за властта: ГЕРБ може да не събере подписите! Какво следва по-нататък?!

България отблизо

Коалиционният съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти все пак днес е провел среща, но отново не е било постигнато съгласие около текстовете на проекта за нова Конституция.

ВМРО все още държат на своите предложения,  не мислят да дадат заден и да подпишат проекта, като така осигурят нужните 120 гласа, пише в. Монитор. Първоначално трябваше да има само среща на малката коалиция – ВМРО и НФСБ. В крайна сметка обаче е имало и разговор между премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ Валери Симеонов.

Припомняме, че по-рано днес Каракачанов отрече твърденията, че е приел тезата на Борисов, че няма нужда да се променя внесения проект, а  всякакво допълнително дописване на проекта може да бъде направено на по-късен етап, от самото ВНС например.

По думите му, няма как юридически да се допълва текст, след като вече е внесен с подписи.

Каракачанов даде да се разбере, че до утре сутринта има време и ще положат подписи едва, ако ГЕРБ се съгласят да включат техните предложения в проекта, преди да бъде внесен.

Така към момента ГЕРБ все още има сигурни само 104 гласа, но не и тези 12 от ВМРО. Разговорите с „Воля“, които има също 12 депутати, са насрочени за сряда сутринта преди старта на новата сесия. Дори и да си осигурят подписите на народните избраници на Веселин Марешки, от ГЕРБ ще има 116 гласа и ще са нужни още 4.

От партията допълват, че ВМРО продължава да настоява в проекта да залегнат и предложените от Каракачанов шест точки: образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

Управляващите подават противоречива информация дали са се разбрали за подкрепата на проекта на ГЕРБ за нова конституция.

Според председателя на парламента Цвета Караянчева, ВМРО и НФСБ са дали своето съгласие за внасянето на документа. В декларация за медиите Красимир Каракачанов обяви точно обратното. В навечерието на новия политически сезон картината около проекта на Конституция на ГЕРБ става все по-заплетена. Плановете на управляващите да съберат 120 гласа за внасяне на проекта могат да претърпят провал, след като и коалиционните им партньори от ВМРО поставиха въпросителен върху подкрепата си.

„Не, няма да го подпишем, ако той не бъде съобразен с нашите предложения. Ако ще се променя Конституцията, то тя трябва да се променя глобално”, заяви Красимир Каракачанов.

Министърът загатна и за по-трудна комуникация в коалицията и призна, че е научил за новата Конституция 2 часа преди внасянето й.

От сметката за 120 гласа категорично отпадна БСП. Припомняме, в понеделник от ДПС също отказаха да дадат подкрепата си.

Така на ГЕРБ им остава да разговарят с „Воля“ и независимите народни представители. Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки заяви категорично пред Нова телевизия, че няма да подпишат проекта за Конституция. Ако обаче сте стигне до гласуване за свикване на ВНС, то депутатите им ще гласуват „за“.

„Ние утре няма да участваме в никакви събирания на никакви подписи. Имаме среща в 08:00 часа, те са ни поканили, ще разберем”, заяви Веселин Марешки, лидер на „Воля“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *