Каракачанов: Шерп ли да си взема да ми носи куфара? Аман от тази народна простотия в социалните мрежи!

България отблизо

Американският официален протокол няма „песни и танци на народите“ – някои хора си спомнят червения килим пред самолета на Леонид Брежнев, целувките уста в уста с него, и смятат, че това е протоколът в света.

Американският протокол започва от деня, в който започват официалните срещи. Той започна на другия ден сутринта с церемонията на гробището в Арлингтън. Питам ги тези „умни хора“: първо, правителственият самолет кацна във военновъздушната база „Андрюс“, където кацат всички чуждестранни гости, и второ – там каца и излита американският президент. Така че не е селскостопанско летище, в никакъв случай. Омаловажава се нещо, което на практика е постижение на българската външна политика.

Така вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира в „Беновска пита“ реакции у нас за приема на българската правителствената делегация в САЩ.   Той се спря и на критиките в социалните мрежи лично към него – за неофициалното му облекло и за багажа, който сам свали от самолета. „Аз нямам нито слуга, нито прислуга, и когато кацаш след 12 часа полет на едно летище, всеки нормален гражданин си го носи лично. Може би трябваше да наема за сметка на държавата някой носач, или шерпа.

В България всеки смята, че демокрацията означава във всеки момент да охулиш всеки един, независимо дали със или без основание. Някои смятат, че демокрацията означава да си измислиш основания и пак да хулиш. Демокрацията е хубаво нещо, останалото е въпрос на възпитание“, отсече Каракачанов.   По думите му е време „българският народ да разбере най-накрая, след 30 г. падение, че ние като народ няма как с простотията си и с омразата да спечелим нещо. Народ, който се мрази помежду си, който няма обща кауза, няма как да спечели мача – казвам го не като политик, а като историк. Печелили сме тогава, когато от пъдаря до царя имаме обща кауза. А каква обща кауза имаме сега? Да оплюем някого, да отречем някой добър хирург, или политик, направил нещо, или да си измислим новината“, продължи вицепремиерът.

Каракачанов засегна и вероятността във Варна да бъде създаден координационен информационен център на НАТО. „Помните, че още преди да заминем, а след като се върнахме, продължи да се тиражира как сме щели да прокараме ядрено оръжие през американските бази у нас, че ще откриваме команден център. Както се казва – не става дума за компютри, а за компоти.    Не става дума за военноморска база, става въпрос за информационен център на НАТО, базиран у нас. Още от 2014 г. тази идея се развива в НАТО. Както знаете в НАТО и в ЕС различни структури се дислоцират в различни места и различни държави-членки. И се счита за престиж ако нещо подобно, свързано с НАТО, а не с отделна държава, бъде направено на територията на дадена държава. За този информационен център във Варна се бориха и се борят 3 държави – Турция, България и Румъния.   Румъния миналата година ни подкрепи, защото ние ги подкрепихме щабът на международната бригада да е в Букурещ. Турция, обаче, счита, че този център на НАТО й се полага като най-силната черноморска държава в НАТО, и смята, че той трябва да е при тях. Естествено, самите членки на НАТО според своите национални интереси, предпочитат или България или Турция.    За нас беше много важно да получим подкрепата на Щатите този център да е в България. Това значи средства, с които да изградим един много сериозен комуникационен център, означава цялата информация за региона на Черно море, ползвана не само от НАТО и членките й, но и от редица граждански структури, да събират тази информация тук. Става дума за престиж и за едни средства, които ще влязат във Варна.

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *