Киевският режим отхвърли мирните предложения на Владимир Путин

Свят

Високопоставен украински съветник отхвърли условията, поставени от руския президент Владимир Путин за започване на мирни преговори.

По думите на Михайло Подоляк – съветник на президента Володимир Зеленски, условията на Путин са „пълна измама“.

„Те абсолютно красноречиво говорят за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите“, посочва Подоляк.

Затова – за пореден път, освободете се от илюзиите и престанете да приемате насериозно „предложенията на Русия“, които са обидни за здравия разум“, коментира Подоляк.

По-рано днес ТАСС съобщи, че Владимир Путин обяви пред колегиума на руското външно министерство, че ще разпореди „незабавно“ прекратяване на огъня в Украйна и ще бъдат започнати мирни преговори, ако Киев изтегли войските си от четирите области – Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, и се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО.

„Ще направим това незабавно“, подчерта Путин в реч пред руското Mинистерство на външните работи.

„Естествено, в същото време гарантираме безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования“, допълва президентът, цитиран от Асошиейтед прес.

Путин подчерта, че предложението му има за цел „окончателно решаване“ на украинския конфликт, а не просто неговото „замразяване“.

Другите искания за мир, които той изброи, включват закрепване на руския статут на Крим и Севастопол, установяването на неядрен статут на Украйна, демилитаризация и денацификация, както и пълна защита на интересите на рускоговорящото население на страната.

„Тези точки трябва да станат част от „фундаментални международни споразумения“ и всички западни санкции срещу Русия трябва да бъдат отменени“, каза още Путин.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *