Киев бесен: Украински дипломати отказват да се върнат в страната

Свят

След началото на „специалната военна операция“ на въоръжените сили на Руската федерация Украйна се изправи пред такъв проблем като отказ на дипломати и обслужващ персонал на посолства и консулства, работещи в чужбина, да се завърнат в родината си. 

 

Украинската преса вече обръща внимание на това, цитирана от чужди агенции.

Според източници от началото на 2022 г. най-малко 40-60% от украинските дипломати, които са работили в чужбина, не са се завърнали у дома, въпреки че сроковете им за работа в други страни са изтекли. От САЩ трябвало да дойдат около 20 служители на дипломатически мисии, но в крайна сметка пристигнал само един човек. От доста страни изобщо никой не се върнал в родината си.

Един от основните фактори за отказ да се върнат в Украйна, пресата нарича страха от мобилизация за военна служба и общото нежелание да отидат във воюваща страна, да рискуват живота и здравето си.

Но има и още един нюанс – завърналите се от командировки над 100 служители на дипломатическото ведомство месеци наред не могат да си намерят работа в централното управление на МВнР, което ги демотивира и дори в толкова трудна военнополитическа ситуация.

В резултат на това много дипломати и дори обслужващ персонал предпочитат да не се връщат в страната си, а да търсят нова професия в държавата, в която са работили в дипломатическа мисия.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *