Киев се оплака, че руската тактика им пречи

Свят

След поредица от атаки срещу военната инфраструктура Киев публично призна, че украинската система за ПВО всъщност се е провалила. Но въпросът не е толкова в недостатъците на западните системи за ПВО, а в руската тактика, пише РИА Новости, цитирана от „Фокус“.

Три удара

Първият удар е нанесен през нощта на 29 декември. Експертите започнаха да говорят за отговор на ракетната атака срещу Феодосия няколко дни по-рано. Скоро обаче стана ясно, че операцията е била планирана много по-рано: това се доказва както от мащаба на атаката, така и от разнообразието от използвани прецизни оръжия.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат призна: „Никога не сме виждали толкова много цели на нашия монитор“. Според него Русия е използвала всички видове високоточни ракети, с изключение на крилатите ракети „Калибър“ с морско базиране. Според киевското министерство на отбраната в атаката са участвали 158 бойни оръжия – 122 ракети и 36 дрона. Противовъздушната отбрана е свалила, както увериха украинските въоръжени сили, 114 въздушни цели.

Публикуваните в социалните мрежи видео доказателства обаче опровергават това. Тази нощ експлозии гърмяха в цяла Украйна. Ракети и дронове са ударили Одеса и Одеска област, Лвов, Харков, Днепър и Киев. Освен това, ако през есента и зимата на 2022 г. мишените бяха предимно обекти на енергийната инфраструктура, този път те бяха насочени към предприятия на военно-промишления комплекс, складове за боеприпаси и складове за военна техника. По-късно това беше потвърдено от руското министерство на отбраната.

„Целта на удара беше постигната, всички зададени цели бяха поразени“, съобщи ведомството. „В резултат на удара беше спряно производството и ремонта на военна техника и боеприпаси и прехвърлянето на резервите на украинските въоръжени сили от западните райони на Украйна бяха блокирани. В резултат на прекъсването на железопътния транспорт чуждестранните оръжия, доставени на украинските въоръжени сили, бяха блокирани в тиловите райони“.

На 2 януари се повтаря мащабна атака. Този път основните цели бяха предприятия на военно-промишления комплекс в Киев и Харков. Според въоръжените сили на Украйна Русия е нанесла удар с 40 дрона с голям обсег на действие „Геран“, 110 крилати ракети от различни типове и 12 балистични ракети „Искандер“. Твърди се, че те са прехванали 107 оръжия за въздушна атака, включително всичките десет хиперзвукови „Кинжал“. Доказателства обаче не бяха представени.

На 8 януари са атакувани съоръжения на военно-промишления комплекс в Харков и региона, Запорожие, Кривой Рог и Новомосковск. Официален Киев този път отчете по-малко оптимистично: 26 от 59 ракети и дронове са прехванати.

Лов за системи за противовъздушна отбрана

Украинската противовъздушна отбрана явно не може да издържи: по време на такива атаки се изстрелват противорадарни ракети едновременно с високоточни ракети, за да се насочат към сигнала на работещ радар. Той неизбежно лети до позициите на зенитчиците – системите за противовъздушна отбрана на Украйна са били и остават сред най-приоритетните цели.

Всеки комплекс е много скъп за Киев, така че украинските въоръжени сили внимателно крият нанесените щети. Но много експерти, дори и на Запад, смятат, че загубите са много големи.

„Двете големи атаки на 29 декември и 2 януари бяха абсолютно опустошителни“, казва британският военен анализатор Александър Меркурис. „Очевидно е, че американците и украинците, както и техните западни съюзници, са шокирани от тези атаки. Има достатъчно доказателства за унищожаването на най-малко две ракетни батареи за противовъздушна отбрана Patriot в Киев, без да се броят промишлени предприятия и стратегически съоръжения.

Разбира се, персоналът на ЗРС също умира или е ранен. В Украйна няма толкова много специалисти, способни да работят със западна техника за ПВО. Тези загуби удрят отбранителната способност на украинските въоръжени сили почти повече от унищожаването на самата система за противовъздушна отбрана.

Ракетен глад

Друг фактор, който значително намали ефективността на украинската ПВО през последните няколко седмици, е бързото изразходване на зенитни управляеми ракети (ЗУР).

Подобна щедрост не винаги предизвиква разбиране на Запад. New York Times наскоро отбеляза, че Съединените щати няма да могат да доставят на Украйна ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot, струващи от два до четири милиона долара за единица, докато Конгресът не вземе решение за финансиране.

„Наистина има недостиг на зенитни управляеми ракети, никой не го крие – заяви Юрий Игнат по време на телемараона. – Ето защо в западната преса се появяват такива опасения. Мисля, че нашите западни партньори са добре информирани за състоянието на работите с нашите системи за противовъздушна отбрана. Ние изразходвахме много ракети, отблъсквайки масираните атаки от последните дни“.

По-рано той също съобщи, че особено главоболие на украинските зенитчици причиняват свръхзвуковите крилати ракети с въздушно изстрелване Х-32, развиващи скорост до 5400 километра в час. Досега нито една не е свалена – това признават официално в Киев. Тоест дори най-модерните западни системи за ПВО са безсилни срещу тях.

Ключовата характеристика на X-32 е широката му способност да преодолява противовъздушната отбрана. Първо, ракетата лети с таван от около 40 километра. Нито едно зенитно оръдие в света не е в състояние да прихване цел на такава височина. Второ, в крайната фаза X-32 атакува в стръмно гмуркане, което я прави трудна за откриване – много системи не „виждат“ директно над тях. На трето място, радарът на тази ракета се характеризира с повишена устойчивост на радиоелектронна борба.

И най-важното е, че X-32 се произвежда масово от руската индустрия. Украйна, която няма развит военно-промишлен комплекс, е напълно зависима от западните доставки. И там, съдейки по изявления от официални платформи и „изтичания“ в медиите, Киев започна открито да се превръща в тежест за мнозина.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *