Денков в синхрон с Тагарев: Да, обсъждано е групата чужди войски у нас да бъде увеличена. Има ли нещо лошо в това?

България отблизо

Когато Тагарев се върне от САЩ, ще обсъждат и какви преговори е водил там. Той не може да вземе решение там самичък. В България постоянно се изгражда по-силна армия от гледна точка и на техника, и на специалисти. Изгражда се и по-доброто интегриране с нашите съюзници в НАТО, нормално е как тази група, която имаме в момента, да бъде увеличена като състав с допълнителни войски. Това вече сме обсъждали“.

 

 

Така премиерът Денков коментира пред журналисти думите на военния министър от САЩ за евентуалното увеличение на чуждите войски у нас

 

„Разговорите по ротацията ще започнат днес. Смятам, че най-правилно е да се сменят министри само там, където има по-сериозна необходимост“, изтъкна министър-председателят след първия блиц контрол за новия политически сезон, съобщи БНТ.

 

По думите му заедно с Мария Габриел трябва да постигнат консенсус по въпроса с ротацията и тогава да се предприемат действия.

 

Следващите дни от мен не очаквайте да чуете имена на министри, които да се сменят, когато имаме ясното и възможност за подкрепа от политическите сили, тогава ще уточним“, каза премиерът.

 

Изпълнението на управленската програма изисква човекът да стартира от първия ден, ако дойде нов, ще му трябва време за адаптиране. Дискусията за подхода предстои. Тя ще е първо между нас с Габриел“, посочи премиерът и благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е съгласен с тази теза.

 

След като с Габриел постигнат консенсус ще отидат при ръководствата на партиите, за да ги убеждават в правотата си.

 

Денков подчерта, че всеки от министрите се справял в много трудна среда. „Може да имам забележки по определени дейности, казал съм на министрите – няма важна бележка, която да не съм казал. Всеки от тези министри би могъл да продължи нататък и да остане, въпросът е дали в отделни случаи не може да имаме кандидат, който да се справи по-бързо и по-успешно“, каза той. Денков обаче не пожела да уточни какво ще се случи с външното министерство след като Габриел стана премиер – тепърва предстои разговор.

 

Не е решено дали след премиерския пост Денков ще е министър без портфейл. Обсъждаме различни варианти, каза той.

„Не бих искал да се стартират разговорите с промяна на началната договореност – може да извади разговорите в грешна посока“, настоя той.

 

Не можем да си позволим през тези 2 месеца да си говорим за ротация и да не работим сериозно по програмата, обясни той.

 

„Не може грешка на чиновник – неизпращане на покани до няколко човека, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функнции“, каза Денков относно министъра на отбраната Тодор Тагавев.

За ротационното правителство Денков няма против да е с мандат на ГЕРБ. Ако моята ПГ има съображения, ще ги чуя и вероятно те ще са по-важни от моите, добави Денков.

 

Той коментира и предложението на ГЕРБ Асен Василев да бъде втори вицепремиер.

 

Идеята Асен Василев да е втори вицепремиер дойде от ГЕРБ. Аз съм казвал, че това е възможен вариант. Но аз не искам да се стартират разговорите с промяна на първоначалния вариант, защото това може да извади разговорите от строй“, уточни той.

 

На въпрос дали Денков ще участва в разговорите за разпределението на регулаторите, той уточни, че като вицепремиер няма. Но ще е там „като като един от хората, които са в лидерския епик на ПП-ДБ, като човек, който има поглед върху дейността на регулаторите“, решенията обаче са на парламента.

 

Казусът със здравния министър Христо Хинков пък показвал на колко сериозен натиск са подложени министрите от всички страни. Всеки имал много работа, а и средата в която трябва да изпълняват задачи не е приветлива. „Често са атакувани без да има достатъчно основания. Хинков в своята работа има задачи, които се забавиха, но трябва да се види има ли обективни причини“, каза премиерът.

 

За Детската болница се оказало, че различните участници в процеса имали различни представи как да изглежда тя. Има да се подготвят 3 документа, работи се по тази задача, подчерта той.

Освен Хинков и други министри казвали „тежко е“, но никой не е декларирал, че иска да се оттегли.

 

Денков не пожела да коментира и темата с председателския пост в НС, тъй като била част от правомощията на парламента.

 

„Много е важно както при съставянето на кабинета, така и при ротацията да запазим усещането за екипна работа на кабинета. Би било вредно, видяхме при предишното редовно правителство, ако някои министър заживее с мисълта „аз съм на този, аз съм на другия“, каза той.

За ротационното правителство Денков няма против да е с мандат на ГЕРБ. Ако моята ПГ има съображения, ще ги чуя и вероятно те ще са по-важни от моите, побърза да добави той. Предаването на мандата било технически въпрос, а важното е да се премине максимално бързо към следващия кабинет заради много работа.

 

Разговорите за регулаторите по същество не са започнали, защото първо трябва да се реши подхода, ролята на Обществения съвет и дали към всички подходът ще е един. Има различни групи длъжности за запълване, как да се групират и вървят във времето, как да се разпишат правила също е въпрос на преговори преди да се отиде към имена. Имената за КС тръгнали заради огромното забавяне.

На въпрос дали Денков ще участва в разговорите за разпределението на регулаторите, той уточни, че като вицепремиер няма. Но ще е там „като като един от хората, които са в лидерския епик на ПП-ДБ, като човек, който има поглед върху дейността на регулаторите“, решенията обаче са на парламента.

Премиерът заяви, че не го интересува дали правителството ще изкара цял мандат. Важно било да си изпълнят програмата за 2024 г. и на нейна база да подготвят нова за периода 25-25 г. Кой ще го изпълнява, ще видим, добави Денков.

Премиерът си позволи да отправи лека критика към ГЕРБ за номинацията на шефката на ПГ Десислава Атанасова за конституционен съдия. „Добре е да нямаме ярко оцветени личности, но това е решение на партията, която я я издига. Аз с нея съм работил много добре, нямам личен проблем с нея. Но убеждението ни е да търсим хора, които най-малко ще бъдат атакувани, затова предлагаме Белазелков“, уточни той.

Премиерът коментира и думите на военния министър Тодор Тагарев за ситуацията в Червено море и участието на България в борбата с хутите. Според него министърът имал предвид евентуално да се изпратят 1-2 офицери в координационни центрове. Било интерпретирано погрешно. Във вчерашните удари нямало участие на България. „Никога не е обсъждано да се изпращат войски или кораби. Никакво участие не може да се реализира без участие на НС“, припомни той.

Tagged

1 thought on “Денков в синхрон с Тагарев: Да, обсъждано е групата чужди войски у нас да бъде увеличена. Има ли нещо лошо в това?

  1. И сапуни са такиеа като теб НАБЕДЕН академик сапуни НЕЩАВАЛ И ЗАЧЕП ЗА ЗЕЛЕ СРАМ И ПОЗОР СИ ЗА ТВОИТЕ РОДИТЕЛИ КОИТО СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБОВЕТЕ СИ ОТ СРАМ ЧЕ СА ТЕ РОДИЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *