Кирил Петков, Асен Василев: Русия е агресор. Позицията на Радев е позорна!

България отблизо

Кирил Петков, Асен Василев, Никола Минчев и Изпълнителният съвет на ПП дават с извънреден брифинг. Причината е спрените доставки на природен газ.

 

Русия е некоректна, бяха първите думи на Петков.

 

А Асен Василев допълни: „Русия е агресор. България няма да бъде васален придатък на никого. Позицията на Радев е позорна. В нея имплицидно стои, че Русия ще победи. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт. Ние трябва да помогнем на Украйна да победи. Защото иначе алтернативата е да бъдем васален придатък.“

 

По-рано президентът разкритикува инициативата на премиера Петков за визита в Киев и обясни, че тя обслужва чужди интереси.

 

„Ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар“, посочи вицепремиерът Василев.

 

Няма да подадем оставка като правителство, бе категоричен министърът на финансите.

 

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЗАД РУСКТЕ ИНТЕРЕСИ У НАС СТОЯТ 3 млрд ЗА „ТРУРСКИ ПОТОК“

 

ПП категорично ще подкрепи военно-техническа помощ за Украйна, посочи премиерът, което е нова позиция за управляващите.

Кирил Петков допълни, че това решение е взето на заседание на Изпълнителния съвет на партията снощи и ще бъде подкрепено в парламента.

 

„ПП е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес – независима, свободна и просперираща България. За съжаление, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. У нас има много политически и икономически кръгове, които пряко защитават нейните интереси”, каза в началото на бирифинга министър-председателят.

 

Зад руските интереси у нас ние вярваме, че стоят трите похарчени милиарда за „Турски поток“, и предложението за газова централа, и отказа ни от азерски газ, и забавянето на гръцката връзка над 10 години. Последните три месеца тази връзка бе построена много повече отколкото за години, изтъкна още Кирил Петков.

 

Шантажът не е начин и отношение, което българската държава ще търпи“, категоричен бе Петков. „Имаме ясен план и откъде ще дойдат другите доставки на газ“, заяви той. „Още тази сутрин разговарях с Мицотакис и обсъдихме газовата връзка с Гърция, всичко върви по план. До юни ще имаме допълнителни количества от Азербейджан“, прогнозира Петков.

 

Запитан как ще продължи работата на управляващата коалиция при очевидните различния между четирите партии, министър-председателят заяви, че ги обединява „българският интерес“. „Може да е със скандали и кризи, но успяваме да напредваме. Правителството не пада, въпреки прогнозите, които се правят всеки месец. Имаме уважение едни към други и трябва да намерим българския интерес, за който да работим. Ако това не се случи, правителството ще спре да съществува“, обясни Кирил Петков.

 

АСЕН ВАСИЛЕВ: ЩЕ ОТБЛЪСНЕМ ВСЕКИ АГРЕСОР

 

Спирането на руския газ е едностранен акт, с който е нарушен договора между „Булгаргаз” и „Газпром”. Ние направихме плащане, но въпреки това газът беше спрян. Това означава, че имаме една страна, която е некоректна. Това не ни учудва. Очаквахме тези проблеми и започнахме подготовката още през февруари. Незнайно защо диверсификацията на България се свързваше с т. нар. гръцка връзка. Без нея ще можем да доставяме около 20 млрд. куб. м. – предимно от Турция. Потреблението на страната ни е 3-3,5 млрд. куб. м. Така че да се казва, че нямаме алтернативи, е смешно. Проблем с физическите доставки на газ няма, проблем със съществуващите трасета няма”. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

 

Той обясни и защо Николай Павлов беше отстранен от поста си в „Булгаргаз”.

„Булгаргаз” има договор за доставка на 1 млрд. куб. м азерски газ на година, и то на по-ниска цена. През септември миналата година Павлов подписва анекс, с който се отказва от тези доставки. Щетата от това за България е между 500 000 и 1 млн. лв. на ден. МВР събра данни срещу Павлов и те бяха изпратени на Прокуратурата. До момента тя не е направила нищо по въпроса“, каза вицепремиерът.

 

Работим по общоевропейско решение, така че цената да стане по-ниска от тази, на която купувахме от „Газпром”. Към момента сме говорили с Гърция и Италия за общи доставки. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по тези общи покупки. Това, което виждаме в момента, е безпрецедентна икономическа агресия срещу България”, категоричен е Василев.

По думите му руският посланик у нас – Елеонора Митрофанова, си е позволила изказвания, които не са в съответствие с поста й. Безпрецедентна е икономическата война срещу България, подчерта Асен Василев.

„Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, нито война. Но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да е ясно на всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни насилва, да ни изнудва и да ни казва какво да правим, приключи. И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресор“, обяви финансовият ни министър и подчерта, че България не е няма да бъде васален придатък.

 

Запитан дали изповядва идеологията на батальона „Азов“, Василев каза, че не, не я изповядва. Според него „Батальонът „Азов“ не е украинската армия, а поредната хибридна атака.

 

МИНИСТЪР НИКОЛОВ: ГАЗПРОМ  СЕ ПРЕВЪРНА В НЕСИГУРЕН ДОСТАВЧИК

 

Енергийният министър Александър Николов каза, че след сутрешната пресконференция вече има потвърждение за физическо спиране на газовите доставки. По последно плащане от страна на „Булгаргаз“ парите, които са утвърдени по механизма в договора, са върнати обратно, съобщи той.

 

Николов посочи, че за да се постигне максимална ефективност на цените, трябва да се търсят всякакви канали – включително конвенционална доставка през Гърция, Турция, балансиране на LMG газа.

Според енергийния министър в последните седмици „Газпром“ се е превърнал в несигурен доставчик и партньор, тъй като се използва енергийните доставки като инструмент за политически цели. „България е бил винаги е бил коректен партньор и платец, не само към „Газпром“, но и всички съседни страни. Прегледът е наложителен след писмото от вчера.

Когато транзитът на природен газ, но и финансовото състояние на „Булгаргаз“, а и „Булгартрансгаз“ зависи от „добрата воля“ на един и същи „партньор“, е съвсем логично да се направи преглед на тези договори, тъй като инвестицията от 3 милиарда зависи само от един-единствен икономически субект и това е „Газпром“, каза Николов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *