Кирил Петков изплака: Стоп на преговорите! България не може да продължи без нашето упрявление

България отблизо

Пауза на преговорите за съставяне на правителство след ротацията между ППДБ и ГЕРБ-СДС са поискали от Мария Габриел за вторник Николай Денков и Кирил Петков, пише “Труд”, позовавайки се на преговарящите екипи.

На фона на интензивните срещи между двете най-големи формации и призивът за ускоряване на преговорите от премиера в оставка, забавянето на разговорите по евентуално бъдещо коалиционно споразумение е повече от странно, коментираха неофициално депутати от управляващото мнозинство.

 

 

 

“Тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят.

Затова първата част от преговорите беше да изчистим в документа как ние подхождаме към продължаването на тези реформи, които трябва да се свършат”, каза само преди ден Денков.

В същото време двете формации все още нямат яснота по документа, който трябва да бъде основа за продължаване на съвместното управление.

От ППДБ и във вторник коментираха неофициално, че предпочитат да наричат коалиционното споразумение програма, а в нея да няма имена на министрите.

От своя страна ГЕРБ-СДС настояват да се знае чия е отговорността за бъдещите реформи и предпочитат да преговарят и за имената на министрите, а управлението да бъде в традиционния европейски формат – коалиция, с пропорционално представителство според електоралната тежест на партиите.

Липсата на преговори във вторник озадачило и представителите на президентската администрация, тъй като по време на консултациите от управляващото мнозинство поискаха време преди връчване на първия мандат.

Очаквано, по време на консултациите при президента опозицията в парламента се обяви за предсрочни избори.

“Парламентарни избори не просто са задължителни, те са наложителни. Преди 3 години, когато бяхме при вас, държавата беше с 220 000 души по-голяма.

След още 3 години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата. Той убива държавата.

В тази ситуация меко казано предсрочните избори са задължителни и наложителни”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пред Радев.

Президентът постави въпроса как ще се продължава, ако при предсрочни избори конфигурацията на партиите в Народното събрание е сходна със сегашната, а лидерът на “Възраждане” каза: “Ако следваме тази логика, дайте да развъртим изборите на томбола.

И вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев”.

“Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. 9 месеца посветиха на разпределяне на постовете и властовите позиции.

Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност.

Предсрочни избори са изход от тази ситуация, не виждаме възможност в това НС да бъде решено в друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такава”, заяви и председателят на БСП Корнелия Нинова пред Румен Радев в отговор на въпроса, ако се стигне до трети мандат, дали БСП има формула или защитава тезата, че решението се състои в нови предсрочни парламентарни избори.

Нинова допусна, че ГЕРБ-СДС и ППДБ не могат да се разберат и е голяма вероятността за предсрочни избори.

“В 49-ото Народно събрание няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори”, каза и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на последната консултация в президентството.

“Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България. За нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа. И партиите да си носят отговорността за експертите, които са представили”, каза Йорданов, но подчерта, че първо трябва да се случат предсрочни избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *