Кирил Петков иска да извие ръцете на Борисов. Вижте какво му готви

България отблизо
,,Изработихме меморандум между „Продължаваме Промяната –Демократична България” и ГЕРБ, който да стане договор, с основни цели за управлението в следващите девет месеца. Той ще бъде публичен, има четири важни аспекта в документа. В този меморандум ние слагаме основните цели за управлението в следващите девет мпп, меморандъм, герб, разпределяне, постовесеца, които наистина дават смисъл това управление да продължава с пълна сила“. Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков след среща на ПГ на ПП-ДБ.

Той увери, че документът ще бъде публичен. В него има четири основни аспекта, сред които и регулаторите.

 

„Там имаме много ясно предложение към нашите колеги от ГЕРБ – че първо трябва да се мине през една много ясна процедура за всяка една кандидатура с тест за интегритет, проверка за корупция, да минем през прозрачната процедура, така че да имаме хора, които да бъдат номинирани. Един път, като се мине през тази тежка процедура, цялото общество да е сигурно, че това са най-правилните кадри, разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде по равно“, посочи Петков.

 

„Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Ако не се споразумеем, ще предложим на нашите партньори да направим избори 2 в 1. Не искаме да влизаме в политическа криза. Тези неща не са ултиматум, готови сме да говорим по всяка една от точките. Не става дума за червени линии, а за изясняване на реалната структура на управление от 6 март насам“, обясни Петков.

 

Вижте цялото съобшение на ПП-ДБ

 

„Документът се нарича „Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. – декември 2024 г.“, и съдържа визията на ППДБ за приоритетите на държавата до края на 2024г.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ППДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган. Изрично се уточнява, че ако някоя от двете групи желае да предложи кандидат от друга парламентарно представена партия, този кандидат се отчита като номинация на съответната група, която прави предложението, и не се стига до промяна на съотношението между тях.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ППДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

 

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ/СДС, и представлява основа за предстоящите преговори.

Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България.“

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *