Кирил Петков обяви ще дойдат ли повече войски на НАТО в България!

България отблизо
Позицията на България за отношенията Украйна – Руската федерация ще бъде съобразена с българския национален интерес. Засилване на военно присъствие на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и взимане на политическо решение с български въоръжени сили. Знаем, че има недостатъци на българската армия, те ще бъдат компенсирани с техни въоръжени сили. Испански самолети и самолети от Нидерландия ще изпълняват задачи по охрана на българското небе, какъвто тип учения и тренировки е имало и в миналото.

Това заяви пред медиите премиерът Кирил Петков.

 

Коментарът му идва в контекста на вчерашната новина от Русия, която предизвика брожения сред политическия елит у нас. Москва потвърди искането си НАТО да се върне в границите от преди 1997 г. като за пръв път поименно бяха назовани България и Румъния. Днес Министерството на отбраната съобщи, че Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители у нас.

 

“Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България. Конструктивно и партньорско отношение към всички наши партньори в НАТО. Разглеждат се различни опции за подкрепа, всяко едно решение ще се вземе от Министерския съвет, обсъдено с коалиционните партньори, има варианти, които се обсъждат”, посочи Петков.

 

По думите целта е да има координирана стратегия заедно.

 

„Наблягаме на всички възможни дипломатически средства да бъдат приоритет, защото това е най-добрият и най-работещият начин да се излезе от ситуацията. Няма 2 категории членки на НАТО – всички сме равнопоставени, дискусии от типа едните трябва да правят едно, други друго, са грешни“, допълни Кирил Петков.

 

Според Кирил Петков този тип риторика не помагат за махане на ескалацията на напрежението.

 

„Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат пълното правомощие да си решават собствената си съдба и собствените си членства и какво се случва на техните територии. Българският суверенитет го слагаме над всичко“, каза още премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *