Кирил Петков пак смая народа: Вече преговаряме със САЩ! Американският газ може да е по-евтин от руския!

България отблизо

Приоритетите на нашето правителство във връзка с доставките на газ са три – да има достатъчно газ, доставката да бъде с минимален риск и да бъде на най-добрата цена, така че да позволява на икономиката ни да бъде конкурентноспособна. 

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на Народното събрание по темата със спрените доставки на газ от Русия за България.

Той съобщи, че България е в напреднали директни преговори със САЩ и Египет за доставки на втечнен газ.

„И се надяваме, че ако тези преговори са успешни, цената на общия микс няма да надвишава цената на газа, който получавахме от руския енергиен гигант“, допълни Петков.

Премиерът обясни пред депутатите защо се е стигнало до спиране на подаването на руския газ за България. И отново подчерта, че България няма да плаща на „Газпром“ в рубли.

„При плащане в рубли, ние не знаем каква ще е цената на газа, защото това зависи от курса долар-рубли или евро-рубли. Ако ползваме тази схема за превалутиране ще вкараме посредник. Вкарвайки посредник между нас и „Газпром“, вкарваме страна, която не е по договор. Плащайки й нищо не гарантира дали ще си получим газа или ако не – дали ще си получим парите. Руската страна всъщност казва – нарушаваме договора едностранно и доставките ви не са сигурни, защото вкарваме трета страна. Говорим за ясно нарушаване на договора и извиване на ръце“, каза още Кирил Петков.

Министър-председателят бе категоричен, че правителството е било подготвено за този сценарий.

„Още с влизането ни в Министерски съвет, ние започнахме да работим за диверсификацията. Ежеседмично проследявахме процеса по строителството на газовата връзка с Гърция. Успяхме да договорим ясна дата за завършване на интерконектора – 30 юни. Тази дата ще може да стане реална“, обясни той.

По думите му, в момента София преговаря с властите в Баку, за да бъдат възстановени доставките на азерски газ в пълен обем преди 30 юни.

„Имахме готов план, ако „Газпром“ спре доставките, за да не спре подаването до крайните клиенти и домакинствата да не усетят проблема. Въпреки че руската компания ни даде 24 часа, газоподаването нито намаля, нито цената е скочила. Всичко е под контрол“, заключи премиерът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *